Annons

Så gör du om getingarna flyttar hem till dig

Blekinge Augusti är högsäsong för getingar och det förekommer att de bygger bo på balkonger och ställer till problem för hyresgäster.
Foto: Jenny Knutsson
Getingplågan brukar vara som värst i augusti.

– Risken att drabbas av problem med getingar är nog störst för de som bor i radhus eller marklägenheter, men det händer att det blir bon på balkonger, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Linköping.

I förhållande till hur vanligt djuret är så är samtalen till Hyresgästföreningen om just getingproblem få.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Jag känner till ett sådant ärende just nu, säger Lena Andersson.

Det gäller en hyresgäst i Linköping som upptäckte ett bo på balkongen och kände stort obehag. Ett stick är oftast ofarligt, men kan ge kraftiga reaktioner hos allergiker.

Annons

I det här fallet kontaktades hyresvärden, som såg till att ett företag som arbetar med skadedjursbekämpning tog bort boet.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Det är precis så man ska gå tillväga om man störs av getingar, enligt Lena Andersson.

– Är det ett stort bo bör man inte försöka ta bort det själv.

Annons

Getingar räknas normalt inte som skadedjur och därmed är hyresvärden inte skyldig att göra något, såvitt inte problemet är omfattande.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

– Om det är så illa att man inte kan använda balkongen så ska man ändå vända sig till värden, säger Lena Andersson, som konstaterar att det är vanligare att medlemmar ringer om problem med till exempel silverfiskar än getingar.

Fakta: Tänk på det här

Bästa tiden på året att ta bort ett getingbo är på vintern, då det är tomt. Bara befruktade getinghonor övervintrar.
Om man ska ta bort ett aktivt bo bör man göra det en mörk kväll då de flesta getingarna är inne i boet och kvällskylan gör dem slöa.
Använd skyddshandskar och bislöja.Källa: Anticimex

Läs också Ingen lyssnade på Ninni – nu saneras hennes lägenhet från skadedjur för tolfte gången Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.