Annons

Så mycket sliter bostäderna på miljön

Nyheter Bygg- och fastighetsbranschen står för cirka två procent av de totala koldioxidutsläppen i näringslivet. Cement är den stora boven, visar Boverkets rapport.
Cement står för den största delen av branschens koldioxidutsläpp.

Med hjälp av KTH och SCB har Boverket utvecklat ett sätt att mäta hur stor miljöpåverkan bygg- och fastighetssektorn står för i Sverige. I veckan släpptes den senaste rapporten i ämnet, vilken visar miljöavtrycket branschen gjort under åren 2008 till 2011.

Den stora orsaken till koldioxidutsläppen inom bygg- och fastighetssektorn är cementproduktionen samt bränsleanvändning. Det är därmed själva förvaltningen som står för den största miljöpåfrestningen med cirka åtta miljoner ton växthusgaser per år, medan byggbranschen å sin sida släppte ut knappt tre miljoner ton.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I jämförelse med samhället i stort är bygg- och fastighetsbranschens påverkan trots allt liten och står enbart för cirka två procent av näringslivets sammanlagda utsläpp. De senaste året i mätningen hade utsläppen dock ökat något.

Byggbranschen stod under 2011 för 2,6 procent av näringslivets totala energianvändning från fossila bränslen, vilket för landets bostadsbolag innebär en viss förbättring sett ur ett fyraårsperspektiv.

Annons

När det gäller biobränsle står däremot bygg- och fastighetssektorn för en försvinnande liten andel av näringslivets totala förbrukning: en halv procent. Efter en bottennotering 2010 har dock andelen biobränslen ökat en aning, vilket bidrar till minskade utsläpp.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Byggbranschen står därtill för cirka 5 procent av näringslivets totala användning av hälsofarliga kemikalier – vilket ändå är en 65 procentig förbättring jämfört med mätåret 2008.

 

Annons

Läs Boverkets rapport om byggbranschens klimatpåverkan här.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Fakta: Branschens bidrag till utsläpp av koldioxid

2008: 1,4 procent2009: 2,3 procent2010: 2,0 procent2011: 2,2 procent

*Jämfört med näringslivet totalt

Källa: Boverket

Fakta: Branschens användning av fossila bränslen

2008: 3,1 procent2009: 2,7 procent2010: 2,5 procent2011: 2,6 procent

*Jämfört med näringslivet totalt

Källa: Boverket

Fakta: Branschens användning av biobränslen

2008: 0,4 procent2009: 0,4 procent2010: 0,3 procent2011: 0,3 procent

*Jämfört med näringslivet totalt

Källa: Boverket

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.