Annons

Nya förslaget: lägenhet i bra läge ska få högre hyra

Nyheter Förslaget om marknadshyror i nyproduktion utlöste en regeringskris. Nu presenteras en annan del i januariavtalet som berör landets hyresgäster: Förslag för hur läget ska få större betydelse för hyran. Hyresgästföreningen är kritisk.
Foto: Foto: Huge/Gry Ellebjerg
Gilla läget. Sophia Mattsson-Linnala har lett utredningen om hur läget ska få större genomslag för hyressättningen.

Reformera hyresmodellen. Punkt 44 i Januariavtalet. Den mest kända delen av den punkten var att införa fri hyressättning i nyproduktion. Den frågan utlöste en regeringskris och ledde till att statsminister Stefan Löfven (S) avgick. Centerpartiet backade och nu är inte längre marknadshyror i nyproduktion aktuellt.

När förslaget om marknadshyror presenterades betonade justitieminister Morgan Johansson (S) flera gånger att de befintliga hyresrätterna inte skulle beröras. Men det finns en annan del i punkt 44 som berör hyresgäster i befintliga lägenheter i allra högsta grad: Att läge och kvalitet ska få större betydelse för hyressättningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En kommission fick i uppdrag att kartlägga den varierande betydelsen av lägesfaktorn i olika delar av landet. Staten ska sedan komma med förslag på hur läget ska få större betydelse, på de orter där läget bedöms ha för liten inverkan på hyran.

Nu presenterar den så kallade Hyreskommissionen sina förslag. Arbetet har letts av Sophia Mattsson-Linnala, som tidigare bland annat varit vd för Rikshem, kommunala Huge fastigheter i Huddinge, samt jobbat på branschorganisationen Sveriges allmännytta. Även representanter för såväl värdarna som Hyresgästföreningen har funnits med som experter.

Kommissionen slår fast att läge och andra kvaliteter får för lite genomslag på somliga orter i dag. Byggår, när huset renoverats, samt de ekonomiska förutsättningar som gällde när huset byggdes, exempelvis statliga stöd.

Annons
Läs ocksåSå påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Därför föreslår kommissionen bland annat att vid en prövning ska hyresnämnderna kunna underkänna vissa förhandlade hyror som jämförelsematerial om de inte anses motsvara lägenheternas bruksvärden.

Hyresnämnderna ska ges i uppdrag att kunna informellt medla när förhandlingarna mellan parterna kört fast. Det torde främst gälla på den privata sidan eftersom Hyresgästföreningen och allmännyttan redan har Hyresmarknadskommittén där de löser tvister om hyresnivån. Som tidigare utredningar också tagit upp föreslås att nationell offentlig hyresstatistik ska tas fram.

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är inte imponerad av kommissionens förslag. Främst är han negativ till att vissa förhandlade hyror ska kunna underkännas som jämförelsematerial vid en prövning.

Läs ocksåRegeringsutkastet föreslår fri hyressättning i nyproduktion

– Hyresnämnderna får en alltför stor betydelse, som en fjärde part i hyresförhandlingarna. Medan utredningen om marknadshyror tog stora steg mot avregleringar föreslår den här utredningen ökad statlig inblandning. Vi anser att det är de förhandlande parterna som bäst avgör hyresnivån, säger Erik Elmgren.

Däremot är han positiv till att förvaltningskvalitet ska få större betydelse för hyran. Alltså hur väl värden tar hand om sitt hus och sina hyresgäster.

Annons

Finns det risk att hyrorna höjs i attraktiva områden?

–  Nu ska utredningen remitteras. Vi kommer framföra våra och hyresgästernas synpunkter. Så det finns ingen ny lag på plats. Vad gäller hyrorna kommer dom förhandlas som vanligt av parterna men om enskilda fastighetsägare skulle använda den här lagstiftningen och pröva hyror i attraktiva lägen skulle det kunna bli så. Men där är vi inte ännu.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. Men i och med det osäkra politiska läget är nog osvuret bäst.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.