Annons

Så var bostadsåret 2011

Nyheter Ny lag för kommunala bostadsbolag och fortsatt brist på hyresrätter. Hem & Hyra sammanfattar året ur ett hyresrättsperspektiv.

Den första januari 2011 trädde den nya lagen om kommunala bostadsbolag i kraft. Nu skulle de allmännyttiga bolagen inte ha några fördelar jämfört med sina privata konkurrenter.
I och med att de kommunala bolagen ska agera enligt affärsmässiga principer och ge en marknadsmässig avkastning till kommunen var yrkandena från bolagen i många fall ovanligt höga. Men när förhandlingarna avslutats har höjningarna blivit ungefär som vanligt. Det tycks gälla även för 2012 års hyror som pågår för fullt, även om en del värdar yrkat på rejäla höjningar .

I maj trädde den nya plan- och bygglagen i kraft. Syftet är att byggprocessen ska snabbas upp och att det ska byggas fler nya bostäder. Kommunerna är tvungna att ge besked om bygglov inom tio veckor från ansökningsdatum. Det har inte bara varit positivt.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

– Många kommuner har, som vi befarade, höjt sina avgifter för bygglov. Höga kostnader brukar vara ett argument bland våra medlemmar  för att inte investera i nya hyresrätter, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, som organiserar de privata värdarna. 

Att det blir alltmer uppenbart att vi har en bostadsbrist tycker han är den främsta tendensen under det år vi snart lägger bakom oss.

Annons

– Det är glädjande att alltfler ser att det behövs bostäder för att arbetsmarknaden ska fungera och att vi får en bra tillväxt. Nu hoppas vi även att regeringen inser det och kommer med skattelättnader för hyresrätten, säger Reinhold Lennebo.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman beskriver 2011 som en väntans år med avsaknad av bostadspolitik. Debatten om nya lagen om kommunala bostadsbolag hade redan varit då den trädde i kraft vid årsskiftet. Förändringarna i plan- och bygglagen lär inte få någon större betydelse för bostadsbyggandet, tror Barbro Engman.

I början av december blev det klart att Anders Bergendahl, chef för enheten för utredning och analys vid Statens Bostadskreditnämnd, ska leda den sedan länge efterfrågade utredningen om hur hyresrätten ska stärkas. Men han kommer inte beröra de skattemässiga villkoren. Den frågan hanteras av finansdepartementet. Anders Bergendahl kommer inledningsvis att utreda villkoren för att hyra ut i andra hand. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) menar att det i dag står mängder med lägenheter tomma år efter år eftersom det råder osäkerhet kring vilka regler som gäller.

Annons

– Föreslår utredare fri hyressättning vid uthyrning av bostadsrätter i andra hand är man inne på en farlig väg. Och andrahanduthyrning är ingen stor fråga som behöver prioriteras när vi har en bostadsbrist som är alltmer monumental, säger Barbro Engman.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

För några dagar sedan offentliggjordes att försvaret ska bygga bostäder för att underlätta rekryteringen till den kommande yrkesarmén. Barbro Engman tror att fler företag och organisationer kommer följa efter.
– Det är en utveckling jag gått och väntat på. Kanske är vi på väg tillbaka till hur det var på i de gamla brukssamhällena där bruket byggde arbetarbostäder.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.