Annons

Sabo förstår inte Fastighetsägarna

Nyheter ​”De måste ha gjort ett fotfel. Som när man ska dansa och trampar sin partner på tårna.” Liknelsen kommer från Sabo:s vd Kurt Eliasson och handlar om Fastighetsägarnas drag att säga upp hyressättningsavgiften.
De allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo är med i överenskommelsen, som reglerar hur fastighetsvärdarna ska ta ut en hyressättningsavgift från sina hyresgäster och slussa dem vidare till Hyresgästföreningen för att den ska förhandla även för icke medlemmar.
Sabos vd Kurt Eliasson har svårt att förstå varför de privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna nyligen sade upp den överenskommelsen.
Argumentet att systemet skulle strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter ger Kurt Eliasson inte mycket för eftersom man kan välja att stå utanför systemet. 
 
Och någon annan anledning att frångå avtalet kan han inte finna. Systemet fungerar väl, menar han.
Men även inom Sabo har det blivit ifrågasatt. Till Sabos kongress i juni fanns en borgerlig motion från om att hyressättningsavgiften borde avskaffas. Beslutet blev dock mer allmänt att systemet ska belysas.
Om nu Fastighetsägarna vill diskutera frågan menar Kurt Eliasson menar att man borde ha börjat med just det: att diskutera.
– Först om en diskussion inte leder fram till något tar man väl nästa steg. Att börja med att säga upp avtalet finner jag anmärkningsvärt.
Vad Fastighetsägarnas agerade får för följder har han svårt att bedöma.
­– Från Sabo:s sida är vi angelägna om att komma fram till en trepartslösning om det framtida hyressättningssystemet, som vi är överens om och tar ansvar för. Det här kan försvåra möjligheten att få ett positivt klimat med stort förtroende för varandra. Men jag hoppas att det inte blir så.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Kartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen Hyresvärdar samlas i klimatkamp Bostadsbolag snabba med inkassokrav Investeringsstöd kan rädda tusentals hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.