HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Investeringsstöd kan rädda tusentals hyresrätter

Nyheter Regeringen vill återinföra investeringsstödet för uppförande av hyresrätter. Tusentals nya hyresbostäder med lägre hyra kan nu byggas.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Med M- och KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen i december med stöd av SD försvann investeringsstödet till byggande av hyresrätter. Men januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L innebär att stödet återupptas. Förslaget har lagts fram i vårändringsbudgeten. Anslaget för 2021 och 2022 beräknas öka med sammanlagt 4,5 miljarder.

Stödet infördes 2017 som ett sätt att öka bostadsbyggandet och innebär att byggbolag får subventioner om de bygger bostäder med lägre hyra än i vanliga nybyggen. De senaste åren har drygt 21 000 hyreslägenheter byggt med hjälp av stödet.

Läs ocksåUppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Investeringsstödet har tydligt drivit på projekteringen av smålägenheter, bland annat för studenter.

För allmännyttiga Skövdebostäder blev det abrupt avbrott när investeringsstödet stoppades i december. Bostadsbolaget hade ett projekt som gällde 132 studentlägenheter upphandlat och klart före årsskiftet.

– Det här beskedet gör att vi sätter full fart med projektet och studenter kan få någonstans att bo till rimliga hyror, säger Dan Sandén, vd, Skövdebostäder.

Läs ocksåKartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

För bostadsbolagets del handlar det om 43 miljoner i investeringsstöd. Det innebär 10 000 kronor per kvadratmeter och det får direkt betydelse för hyran.

– Nu kan hyran landa på en nivå som studenter har råd med, säger Dan Sandén.

Skövdebostäder uppger att byggprojektet kan bli 26 procent billigare tack vare investeringsstödet.

Läs ocksåNybyggaranda på fjället när folk flyr Malmbergsgruvan

– Utan stödet skulle hyrorna bli 30 procent högre. Nu blir hyrorna i genomsnitt 4 900 kronor i månaden – annars hade de blivit 6 300 kronor i månaden, förklarar Dan Sandén.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, välkomnar beslutet att investeringsstödet återupptas.

– Utan det finns risken att 15 000 bostäder som är i pipeline inte hade byggts eller så hade det blivit lägenheter med mycket högre hyra.

Hon säger att investeringsstödet är avgörande för att få till bostäder till en rimlig kostnad.

– Men det kommer inte räcka. För att hålla uppe byggandet av bostäder behövs även statliga topplån och skattereformer.

Bolag över hela Sverige har sökt och beviljats investeringsstöd. Enligt Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo, användes stödet förra året för över 3 000 lägenheter i allmännyttan och 8 400 lägenheter för övrigt – 11 500 lägenheter totalt. Stödet ingick i kalkyler för 9 800 lägenheter under 2017.

I januariavtalet står att investeringsstödet ska ”koncentreras och effektiviseras”. Vad det innebär är inte klart än.

Läs också Coronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster Bjuvsbostäders vd får gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.