Annons

Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet – nu får renoveringen pris

Gävle Det var hyresgäster som spånande fram idén om en cirkuspark på Nordost i Gävle. Den färgglada lekplatsen blev en del av en större rustning av området, som nu har utsetts till "Årets bästa renovering" av branschorganisationen Sveriges allmännytta.
Cirkusparken på Nordost i Gävle.
Foto: Gavlegårdarna
Cirkusparken är en viktig del av renoveringsprojektet på Nordost i Gävle, som nu har utsetts till årets bästa i landet.

Det började med att Gavlegårdarna behövde renovera balkongerna på Nordost. Men snart växte det hela till något större. Det kommunala bolaget beslutade att ta ett helhetsgrepp på fasader, trappuppgångar och utemiljö och involvera hyresgästerna i förändringarna. Under flera hyresgästmöten fick de boende i området, både vuxna och barn, ringa in vilka funktioner de ville ha och vad som fick dem att trivas. Först kom hyresgästerna med små förslag, som att byta ut näten på fotbollsmålen, men senare kläcktes idén om en cirkuspark.

Genom förändringarna, som bygget av cirkusparken, nya planteringar, inglasade balkonger, bättre belysning och färgglada fasader, har Gavlegårdarna försökt öka tryggheten och trivseln och göra området mer miljövänligt. Hyresgästerna har samtidigt utbildats i sopsortering och regnvatten samlas numera upp på innergården för att användas för vattning.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Renoveringen har pågått under fem år, men i veckan utsågs den alltså till årets bästa i Sverige, under Sveriges allmännyttas konferens Fastighetsutvecklingsdagen. En jury med branschfolk och forskare hade valt ut de fyra finalisterna, som fick presentera sig under Fastighetsutvecklingsdagen. Deltagarna fick sen rösta på projekten och poängen från publiken och juryn vägdes samman för att utse vinnaren.

Romberga, Enköping.
Renoveringen av Romberga var nominerad till utmärkelsen ”Årets bästa renovering”.

De andra finalisterna var Enköpings hyresbostäders renovering av Romberga, Tunabyggens upprustning av Tjärna ängar och Svenska bostäders påbyggnad och renovering av kvarteret Hedvig i Spånga i Stockholm. EHB:s renovering av Romberga kommer att pågå i omkring sju år och bolaget har bland annat som mål att hyresgästerna ska vara delaktiga och kunna bo kvar samt att energiförbrukningen i området ska minska med minst 20 procent.

Annons
Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.