Annons

Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Malmö Safija Imsirovic driver mötesplatsen Gnistan för Malmös barn. Det började för 26 år sedan som ett sätt för ensamstående föräldrar att kunna studera på kvällarna. Idag finns det även ett kaninhotell bland hyreshusen.
Safija Imsirovic driver möresplatsen Gnistan för barn
Foto: Anders Paulsson
Safija Imsirovic med hönan Agda.

En vanlig eftermiddag kan börja med läxhjälp, mat i magen och sedan skapande aktiviteter. Det är alltid mobilfritt.

–  Barnen ska alltid kramas när de går hem. Trettio kramar ger kraft, säger Safija.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon kom till Sverige från kriget i Bosnien i början av 90-talet. Efter att ha flyttat runt några år hamnade familjen till slut i stadsdelen Augustenborg i Malmö. Safija försökte arbeta på dagarna och studera på kvällarna men det blev svårt eftersom det inte fanns någon barnomsorg kvällstid.

Hur gick det till när Gnistan startade?

– Jag undrade hur många andra som var i samma situation och började knacka dörr i området. Jag hade förutfattade meningar och letade efter landsmän som behövde hjälp men blev chockad när jag hittade ensamstående svenska mammor som levde i en värre situation än jag som var flykting.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

Det började med nio mammor och de turades om att passa barnen. Nu har det gått 26 år och verksamheten har formaliserats. Det kommunala bostadsbolaget har stått för lokaler och idag ryms Gnistan som ideell förening under Malmö stads paraply.

Annons

– De flesta barnen kommer på fredagar för då lagar jag mat. Mitt största problem är hungriga barn och behovet är enormt. Jag blir så berörd. Det är 2023 och Sverige är det bästa landet att bo i men varför är alla barn hungriga? Jag vet inte, men jag lagar mat och

Safija Imsirovic kollar till Gnistans sex kaniner
Safija Imsirovic kollar till Gnistans sex kaniner.

I huset intill finns ett kaninhotell som ingår i barnverksamheten.

Varför har ni djur här?

– Jag fick en tjock bibba med forskning från Kanada. Där använder de husdjur i pedagogiskt syfte för barn från krig. Det har visat sig att krig dödar barns empati. Då kan man använda djur för att bygga upp det igen. Det är en underbar metod.

Varifrån kommer din drivkraft?

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

–  Det är bara så jag är. Jag blir ledsen över att så många far illa, är utsatta, fattiga eller hungriga. Så ska det inte vara.

Annons
Safija Imsirovic
Odlingarna ligger mellan hyreshusen på Augustenborg, det kommunala bostadsbolaget MKB:s största och äldsta bostadsområde.

Hon berättar engagerat om hur barnen kan få lära sig att odla, om miljöarbete eller för första gången få åka på utflykt utanför stan. Cirkeln har redan slutits då barn från Gnistans första årgångar har kommit tillbaka, men nu som vuxna och med egna barn.

–  Vi satsar långsiktigt på något som är bra. Man måste ge det här tid för att det ska gro och växa, säger Safija.

Barnen har fått vara med och utforma lokalerna som ligger i källaren till ett hyreshus.

– När barnen är med i de demokratiska processerna så känner de sig delaktiga och då kan du göra vad som helst. Om du bara pratar till dem och kritiserar när de gör fel, då skapar man långsiktiga problem. Med tiden blir det allas problem. Barn är underbara individer som kan så mycket om vi vuxna bara ger oss tid att lyssna på dem.

Fakta: Safija Imsirovic

Ålder: 55 år.

Bor: Augustenborg i Malmö.

Gör: Startade och driver mötesplatsen Gnistan för barn mellan 6 och 14 år.

Familj: Två vuxna barn med barnbarn och ”världens bästa man som stöttar mig”.

På fritiden: Umgås med familjen, cyklar, simmar eller gör handarbete.

Önskar mest just nu: Drömmer om att det ska finnas ett Gnistan i varje bostadsområde.

Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Journalist förlorar hyreskontrakt – bor i Turkiet enligt domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.