Annons

Samarbete ska pressa ner hyrorna på Berga äng

Linköping Fler Linköpingsbor ska ha råd att bo i en nybyggd lägenhet. Nu sjösätts projektet Berga äng, där hyrorna ska hamna cirka 25 procent lägre än i annan nyproduktion i staden.

Berga äng är i dag ett grönområde mellan Södra Ekkällan, som domineras av nybyggda bostadsrätter, och Pionjärgatan som består av drygt 50 år gamla hyreshus. Inom några år ska de två stadsdelarna knytas samman av ett nytt bostadsområde med en blandning av bostads- och hyresrätter.

I dag presenterade Linköpings kommun vilka fem byggherrar som vunnit markanvisningstävlingen, där låga hyresnivåer varit ett av de tyngst vägande kriterierna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S), konstaterar att byggandet har kommit i gång rejält i Linköping de senaste åren.

– Samtidigt ser vi att en av de största utmaningarna som vi står inför är att pressa priserna i nyproduktionen.

Han påpekar att nybyggda lägenheter alltid kommer att vara dyrare än äldre, men menar att det måste gå att bygga med hyror som i vart fall de flesta Linköpingsbor har råd att betala.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– I det här projektet har utgångspunkten varit att involvera marknaden och utmana byggaktörerna i att ta det ansvaret. Det är många som pratar om det här problemet men färre som faktiskt gör verkstad i det och det är det vi försöker göra nu, säger Elias Aguirre.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade om en rad kriterier som skulle uppfyllas. De 18 förslag från 13 olika byggherrar som kom in poängsattes enligt dessa kriterier och kommunen har nu tecknat markanvisningsavtal med de fem som fick högst poäng. Sammanlagt planeras cirka 500 nya lägenheter varav hälften hyresrätter. Hyran får inte överstiga 1 450 kronor per kvadratmeter och år. Det motsvarar ungefär 8 500 kronor i månaden för en genomsnittlig trerumslägenhet och gör det möjligt för byggherrarna att söka statligt investeringsstöd.

Men det finns fler sätt att pressa kostnaderna än genom bidrag. Ett sätt är att bygga så yteffektivt som möjligt, enligt Jan Jonsson som är projektledare på Botrygg, som ska bygga 50 hyreslägenheter och 50 bostadsrätter på Berga äng.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

– Vi försöker också medvetet att köpa så mycket material som möjligt direkt från tillverkaren. Att slippa alla mellanhänder är ett sätt att trycka ner kostnaderna, säger han.

Samhällsbyggnadsnämnden var inte enig utan den politiska oppositionen föreslog i stället att man skulle satsa på ett nytt villaområde på platsen.

Annons

Det blir nu upp till de fem byggherrarna att gemensamt utforma det nya bostadsområdet. Därför är det fortfarande oklart hur det faktiskt kommer att se ut och det finns ännu ingen detaljplan.

– Vi räknar med byggstart runt 2021 och inflyttning 2023, säger Magnus Liljedahl, projektledare på Linköpings kommun.

Kommunens eget bostadsbolag Stångåstaden, som redan bygger mycket runt om i Linköping, var också ett av de företag som deltog i markanvisningstävlingen. Bolaget slutade på åttonde plats.

Fakta: De får bygga på Berga äng

Dessa företag gick segrande ur Linköpings kommuns markanvisningstävling:

Bonava: 50 bostadsrätter
Botrygg: 50 hyresrätter + 50 bostadsrätter
Kärnhem: 50 bostadsrätter
Mannersons: 75 hyresrätter
SHH: 100 hyresrätter
Summa: 225 hyresrätter och 150 bostadsrätter
Återstår cirka 100 bostäder som kommer att fördelas senare.
Källa: Linköpings kommun.

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.