Annons

Satte skräck i sitt hyreshus – livrädda grannar vägrade vittna

Göteborg Värden tog emot klagomål från grannar flera gånger om dagen. Lägenheten intill lämnades outhyrd på grund av allt oväsen. Ingen i huset vågade vittna mot den högljudde mannen. Men till slut gav deras larm ändå effekt.
Foto: Pixabay

Från den lilla ettan i Lunden hördes ofta musik. Hög musik. Den kombinerades inte sällan med skrik och bråk. Ibland flyttade stöket och bråket ut i hyreshusets allmänna utrymmen. Grannarna blev rädda och fick svårt att sova om nätterna.

Vid ett tillfälle ringde en granne på hemma hos mannen, som är i 40-årsåldern, för att få honom att sluta. Men besöket urartade i tumult som slutade med polisutryckning. Senare vandaliserades grannens brevlåda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stället har otrygga och störda grannar desperat vänt sig till hyresvärden och störningsjouren. Periodvis har bostadsbolaget tagit emot störningsanmälningar flera gånger i veckan, ibland flera per dag.

Värden har i sin tur varnat mannen skriftligt ett flertal gånger. Ändå har störningarna fortsatt.

Inte ens grannar som flyttat vågade vittna

I våras fick hyresvärden nog. Då hade mannen skrikit och spelat hög musik klockan tre en vardagsnatt. Oväsendet upphörde först när störningsjouren ringde på hans dörr. Uppsägningen var ett faktum.

Annons

Enligt värden är störningarna så omfattande att de kan vara skadliga för de boendes hälsa. I vilket fall försämrar de boendemiljön på ett orimligt sätt, anser bolaget.

Tydligt är i alla fall att mannen har satt skräck i sin omgivning. När hyresnämnden nyligen prövade hans uppsägning var det ingen av grannarna som vågade vittna – inte ens en tidigare hyresgäst som nu har flyttat.

Detta trots att åtta av tio hushåll i det aktuella huset aktivt har bett hyresvärden om hjälp mot problemen.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

Grannlägenheten outhyrd med flit

I stället fick en fastighetsförvaltare berätta vad hyresgäster hört av sig om. Flera boende som flyttat ska ha pekat ut den störande mannen som en direkt orsak. Numera låter värden bli att hyra ut lägenheten intill, för att inte utsätta nya hyresgäster för oväsen och bråk.

Annons

Enligt förvaltaren har mannen helt enkelt terroriserat sin omgivning.

Mannen själv har inte lämnat någon egen förklaring. Han dök heller inte upp i hyresnämnden när fallet skulle avgöras.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Hyresnämnden anser att mannens hyresvärd har lyckats bevisa störningarnas omfattning. Därför mister mannen nu sitt hyreskontrakt. Han måste flytta ut omgående.

Fakta: Svårt bli av med störande grannar

Hyresvärdar har ofta svårt att bli av med störande hyresgäster, visar Hem & Hyras granskning. Detta trots omfattande problem under lång tid där grannar kommit till skada. Emma attackerades av sin granne: ”Jag har ärr för livet”, säger hon. Läs hela reportaget här.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.