Annons

Sen med hyran i åratal – så undvek mannen vräkning i det längsta

Göteborg Mannen var notoriskt sen med hyran för sin stora våning i centrala Göteborg. Gång på gång duckade han uppsägning genom att betala skulden i sista minuten. Men till slut höll inte upplägget längre.
Att betala hyran i tid kan vara avgörande för att få bo kvar. Mannen sysslar själv med juridisk verksamhet och lyckades avvärja uppsägning i flera år, trots att han varit sen med hyresinbetalningarna vid åtminstone 45 tillfällen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Att betala hyran i tid kan vara avgörande för att få bo kvar. Mannen sysslar själv med juridisk verksamhet och lyckades avvärja uppsägning i flera år, trots att han varit sen med hyresinbetalningarna vid åtminstone 45 tillfällen.

Femrummaren i det gamla hyreshuset har kammare och kök och drygt 150 kvadratmeter golvyta. Våningen har varit mannens hem i 25 år.

Men den privata hyresvärden har för länge sedan tröttnat på hans svajiga betalningsrutiner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De senaste åren har mannen betalat hyran för sent vid 45 tillfällen. Ibland har inbetalningen bara dröjt några dagar, ibland tre månader.

Redan för flera år sedan vände sig värden till Kronofogden med en uppsägning på grund av en obetald hyresskuld. Mannen betalade in hela beloppet innan tidsfristen gick ut, och återvann därigenom rätten att bo kvar (se faktaruta nedan).

Men hyrorna fortsatte att komma in sent. Att hyresvärden skickat brev med krav om rättelse hjälpte ingenting.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Efter något halvår kom en ny uppsägning. Men mannen, som själv sysslar med juridisk rådgivning, betalade hyresskulden innan ärendet hann hamna i hyresnämnden.

Fick betala hyresvärdens rättegångskostnader

Därefter väntade flera liknande turer. Värden gick upprepade gånger till Kronofogden med nya hyresskulder. Mannen betalade, återvann hyresrätten och behöll sin lägenhet.

Annons

Förra hösten testade hyresvärden en annan metod. Då vände sig bolaget till tingsrätten med en stämningsansökan.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Även denna gång betalade mannen skulden inom tidsfristen. Men nu fick han också stå för värdens rättegångskostnader, drygt 23 000 kronor.

Snart därefter slutade han betala hyran överhuvudtaget. För ett halvår sedan kom därför en ny uppsägning, som gick vidare till hyresnämnden.

När parterna nyligen kallades till sammanträde i hyresnämnden dök mannen inte upp. Han har heller inte hört av sig för att förklara bakgrunden till förseningarna.

”Jag har gjort vad jag har kunnat”

Till Hem & Hyra säger han att han hamnat i ekonomiskt trångmål sedan klienter inte betalat för tjänster han utfört åt dem.

– Jag var sen och det vet jag. Jag har gjort vad jag har kunnat. Vad ska man säga? Har jag inga pengar så har jag inga pengar.

Annons

I sitt beslut konstaterar hyresnämnden krasst att hyrespengar helt saknas för fem månader. Mannen har heller inte betalat pengarna som han var skyldig för värdens rättegångskostnader från tingsrätten.

Totalt handlar det i dagsläget om cirka 87 000 kronor.

Hyresnämnden anser att fallet är solklart. Mannen har betalat för sent upprepade gånger, och har nu en betydande hyresskuld. Därmed mister han kontraktet, och måste enligt beslutet flytta ut direkt.

Fakta: Sen med hyran? Så återvinner du hyresrätten

Redan efter bara några dagars försening har din hyresvärd rätt att säga upp ditt hyreskontrakt. Värden kan då gå till Kronofogden och ansöka om avhysning, till tingsrätten eller till hyresnämnden för att få uppsägningen godkänd.

Du kan återvinna hyresrätten om du betalar inom tre veckor från att du tagit del av uppsägningen eller av Kronofogdens föreläggande.

Bäst är att alltid försöka betala hyran i tid. Även om du betalar din skuld riskerar du att bli uppsagd om du varit sen med hyran upprepade gånger.

LÄS MER Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.