HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sista ordet sagt om olovlig andrahandsuthyrning

Göteborg Göteborgaren miste kontraktet efter olovlig andrahandsuthyrning med saltad hyra. Hyresnämndens beslut överklagades. Nu har frågan avgjorts i Svea hovrätt – där en oenig rätt också går på värdens linje.
Foto: Minna Ulin

Kvinnan hyrde ut sin tvårummare i andra hand från september 2017 till mars 2018. Hon tog ut mellan 13 000 och 14 000 kronor per månad, trots att den verkliga hyran för lägenheten i centrala Göteborg låg mellan 7 300 kronor och 7 500 kronor under perioden.

Värden visste inte att lägenheten hyrdes ut i andra hand, men sa upp kontraktet när det blev känt.

Läs ocksåHyra ut under julledigheten? - Se upp så att du inte vräks

Hyresnämndens beslut blev en dubbel motgång för kvinna. Inte nog med att hon fick betala tillbaka den kraftiga överhyran med ränta, hon miste också lägenhetskontraktet.

Men hyresrådet, den enda av ledamöterna med juridisk kompetens, höll inte med övriga i nämnden.

Värden hade sagt upp kontraktet utan att först skicka en uppmaning om rättelse, det vill säga att tala om för hyresgästen att hon begick ett fel och riskerade uppsägning.

Läs ocksåHyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsothäxsot

Hyresrådet påpekade bland annat att det ska vägas in i bedömningen enligt lagtexten i jordabalken.

Kvinnan överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt, som också gav värden rätt. Men inte heller här var beslutet enigt.

Enligt hovrättsassessorn, domaren, kan man inte utgå ifrån att kvinnan förstod att hon inte fick hyra ut lägenheten utan lov från värden.

Läs ocksåVärdens anklagelse: Hyresgäst drev hotell i lägenhet

Värden hade ju inte skickat en rättelseuppmaning – vars syfte är att motverka att hyresgäster förlorar bostaden när det gjort något som de kanske inte insåg kunde leda till en uppsägning.

Utfallet är ändå att kvinnan måste flytta, men hon får uppskov till den 31 januari 2020.

Beslutet från Svea hovrätt går inte att överklaga.

Läs också Svårt att slippa hyreschock vid renovering Här fick hyresgästerna rätt – fyra västsvenska renoveringsfall

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.