Annons

Skadedjur ger problem i vissa bostadsområden

Örebro Bostadsbolag som har stora problem med skadedjur - har det bara i student- eller miljonprogramsområden. Trångboddhet, språkförbistringar, omflyttning och okunskap sägs vara anledningarna.
När bostadsbolag har stora problem med ohyra, är de ofta lokaliserade till vissa områden, visar Hem & Hyras genomgång.

Hem & Hyra har frågat 27 bostadsbolag i sju län om hur stora problem de har med skadedjur och i så fall var.

För de flesta är svaret att de inte har några problem alls. På Stiftelsen Karlstadhus
har man till exempel bara haft två fall på fyra år.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men hos alla nio bolag där problemen varit större – är det student- eller
miljonprogramsområden med stor omflyttning och trångboddhet som drabbats.

Just trångboddhet i kombination med okunskap är en vanlig anledning till att skadedjur sprids, enligt Håkan Kjellberg på Anticimex.

– Hyresgästen kanske inte vill att det ska uppmärksammas hur många som egentligen bor i lägenheten.
Eftersom förekomsten av vägglöss är kopplat till antalet sängplatser, uppstår en
intressekonflikt.

Annons
Läs ocksåHundratals fall av hot och våld mot fastighetsskötare – Henrik knivhotad: "Döden värsta scenariot"

Bostadsbolagen svarar att det är kulturskillnader, trångboddhet, otillåten andrahandsuthyrning, språkförbistringar, omflyttning och okunskap som gör att skadedjur får fäste mer i vissa områden än andra.
– Vissa vet inte ens att man kan drabbas av vägglöss och kackerlackor i Sverige. Det har varit en faktor som komplicerat för oss, säger Svante Ask på Tunabyggen i Borlänge.

Karlstad Bostads hade tidigare problem med vägglöss i ett område där utbytesstudenter bodde. Men problemet är löst nu.
– De hyrde sina rum omöblerade och uppmanades att köpa möbler på loppisar, vilket var en trolig orsak till att lössen spreds. Vi sanerade rummen ordentligt och hyr ut dem möblerade, vilket har gett resultat, säger Benny Flodin på KBAB.

Mahmoud Shawis och Amenah Sarhan bor med två barn på Hagaberg i Lindesberg. Det område där hyresvärden Lindesbergsbostäder har problem med vägglöss och kackerlackor. Amenah gör en grimas av äckel när ohyran kommer på tal. Hon är orolig att de ska sprida sig och önskar att Libo berättade vilka grannar som har löss och kackerlackor.

Läs ocksåFlyttstädade i tre dagar – fick ändå en faktura på 7000 kronor: "Vi fick en chock"En tvådelad bild. Den vänstra är en närbild på en golvmopp på ett golv. Den högra är en bild på en liten familj, en kvinna med bakåtstruket hår i blond hästsvans till vänster, en liten pojke cirka ett år i mitten med vit skjorta och svart fluga, och en man till höger med svart hår.

I somras fick de myror inomhus och direkt hörde Mahmoud av sig till Libo.
– Jag vet inte hur något fungerar i det här landet, därför frågar jag om allt, allt, allt! Jag tror att skillnaden är att inte alla gör det. En del som får skadedjur tar inte
reda på att hyresvärdar i Sverige hjälper dig att bli av med dem.

Libo gick under vårvintern ut med ett hot om att den som inte anmäler att den har skadedjur, blir av med bostaden. Mahmoud hade tyckt att det vore bättre om
Libo berättar att de står för saneringen, än att hota om uppsägning .Samtidigt tycker han att det är bra att Libo håller en hård linje.
– Vi vill inte bo här om grannar na inte får skadedjuren sanerade.

Annons

I våras menade Libos fastighetschef att många hyresgäster kom från en kultur där
skadedjur är en del av vardagen. Mahmoud skrattar.
– Kultur? Vi är många kulturer som bor här, inte en. Och så vitt jag vet finns ingen kultur där ohyra är accepterat. Det handlar mer om att människor är olika.

Han tror att inställningen till det nya landet betyder mycket.
– Jag och min familj ska stanna här. Vi ska göra allt så som svenskar gör. Jag blir arg när jag kommer till soprummet och ser att någon slängt plast i komposten, det är inte svårt att lära sig. Men en del tänker ”jag ska ändå inte vara här” och då bryr de sig inte.

En kulturell skillnad som dock kan bidra till att skadedjur kan sprida sig just i vissa bostadsområden, tror Mahmoud är att många kulturer har ett krav på att ta hand om släktingar. Där får han medhåll från bostadsbolagen som ser att trångboddheten gör att många nyanlända tvingas flytta runt hos varandra i början, vilket ökar risken för att skadedjur sprids.
– Bostäderna här är inte byggda för tolv personer, utan för fyra, men man får inte säga nej till sin släkt. Gör man det säger de att ”ni har blivit försvenskade”. Men att bo så trångt är inte bra av flera anledningar, säger Mahmoud.

Läs också Kurt, 83, isolerad i över fyra månader – nu är en ny hiss på plats Hovrättens dom slår fast: Matos inte okej – ska inte behöva öppna fönstret vid matlagning Vädjan till värden att laga elfel var förgäves – huset brann ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.