HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skallade granne i tvättstuga – sägs upp

Nyheter Två grannar grälade om en tvättid. När 42-åringen nekades inträde till tvättstugan svarade han med att skalla den andre i ansiktet. Efter en hovrättsdom förlorar han nu kontraktet.

Förra vintern besökte den 42-årige hyresgästen en av bostadsområdet tvättstugor för att köra en maskin kläder. Men när mannen skulle hämta sin tvätt stod en av de boende i området i vägen. Grannen anklagade 42-åringen för att ha stulit tvättiden och nekades passage in.

Då tappade 42-åringen besinningen och skallade den andre hyresgästen i ansiktet. I rätten uppger 42-åringen att händelsen skedde under exceptionella omständigheter. Han var under påverkan av en obehandlad funktionsnedsättning och utsattes för stark provokation från grannen.

Läs ocksåGrannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Dagen därpå träffades de båda männen på nytt i tvättstugan. Våldsoffret upplevde situationen som hotfull och tog upp telefonen för att ringa polisen. Då uppstod bråk på nytt.

Efter händelserna blev 42-åringen kallad till både domstol och hyresnämnd. Det slutade med en fängelsedom på åtta månader och ett uppsagt lägenhetskontrakt.

I somras släpptes 42-åringen fri. Han har sedan dess kämpat för att behålla sitt boende, och har överklagat uppsägningen till hovrätten.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Enligt 42-åringen var det fel att riva kontraktet då misshandeln legat så långt bort från hans lägenhet att händelserna inte kan anses ha varit kopplade till hans bostad. Han betygar även att han nu fått vård för sina problem, och att han vare sig förr eller senare har han haft några problem med grannarna i område.

Nu har hovrättens beslut meddelats. De avvisar 42-åringens överklagande och konstaterar att misshandeln innebär att han gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning i boendet. 42-åringen måste därmed lämna lägenheten på Gotland med omedelbar verkan.

Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem, ser det som en självklarhet att mannen inte ska få bo kvar.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– Som hyresvärd har vi en förpliktelse att efterleva hyreslagen.

Helt glasklar är dock inte hyreslagen när det gäller misshandel. Om våldet riktats mot en granne är det oftast grund för uppsägning av kontraktet. En person som misshandlar sin partner får dock i regel bo kvar, om slagen och skriken inte varit mycket störande för dem som bor omkring.

 

Läs också Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.