Skarp kritik – men enighet om hyreshöjningar i Nora
I dag, fredag, offentliggjordes konsekvensanalysen som Arbetstagarkonsultation AB, ATK, gjort på uppdrag av de fackliga organisationerna vid Norabostäder.
Rapporten är inte nådig i sin kritik mot den rapport som togs fram i våras av Gejhammar Management och som låg till grund för beslutet att omorganisera Norabostäder: ”Rapporten känns påbörjad men inte färdig. I dess nuvarande utförande bedömer vi att det innebär väsentliga risker att använda den som beslutsunderlag /…/”.
Kritikern rinner även över på den nuvarande styrelsen som kallas ”det största problemet för Norabostäder” och ”okunniga”.
Gejhammar Managements konsultrapport blev offentlig under försommaren i år och fastslog att Norabostäder var ett misskött företag med för höga löner och för stor personal.
Men ATK skriver i sin analys att företaget är välskött, att lönerna ligger inom ramen för de rekommenderade nivåerna för arbetstagare inom fastighetsbranschen.
Gejhammar Management föreslog bland annat att hela personalstyrkan skulle sägas upp för att de sedan skulle få söka om sina tjänster på nytt. Rapporten förslog att fastigheter skulle säljas, att hyrorna skulle höjas snarast trots att förhandlingen med Hyresgästföreningen redan var klar och att personalen skulle minska med 17 tjänster. Dessutom föreslog rapporten att företaget skulle renodlas, ett arbete som redan påbörjats.
Enligt ATK går det enligt lag inte så lätt att säga upp personalen för att sedan låta dem söka om sina tjänster. Dessutom undrar de var siffran att ta bort 17 tjänster kommer ifrån. När företaget renodlas och turism och marknadsföring läggs på kommunen i stället sker en naturlig förflyttning av personal.
Men på några punkter ger ATK Gejhammars rapport rätt: hyrorna behöver höjas och bolaget renodlas.
ATK skriver att Norabostäders förra styrelse haft en policy med låga hyror, men att om ekonomin ska bli starkare måste de höjas annars kommer underhållet bli lidande.
De stödjer även renodlingen – att Norabostäder ska skiljas från till exempel turistverksamheten.
De skriver ”I slutändan kan man ställa sig frågan om det egentligen blir någon förändring bortsätt från det övergripande med särskiljandet av fastighetsbeståndet enligt lag. Har det varit mycket väsen för ingenting?”