Annons

Skellefteå invaderas under byggboom: ”Råttorna springer över fötterna”

Jämtland Allt fler råttor jagas i norr, enligt statistik från Nomor. Värst drabbat är Skellefteå i Västerbotten. Där har anmälningarna plötsligt mångdubblats – från 17 i fjol till 244 hittills i år. Orsak: Bostadskris.
råttor ökar när grävmaskiner rör om i marken där de är bosatta..
Byggsatsningar ger fler bostäder – och fler råttor.

Nomors ­statistik för råttor och möss i Norrland visar en markant ökning de senaste åren, gällande lägenheter och lokaler.

Jämfört med helåret 2019 då totalt 834 anmälningar gjordes, så var motsvarande siffra uppe i 1 088 den 1 december i år. Se grafik för Norrland längre ner i artikeln.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mest drabbat är Västerbotten och Jämtland.

Och allra värst är det i Skellefteå.

– På en del uppdrag i Skellefteå springer råttorna över fötterna på mig, säger David Walterholm, driftansvarig skadedjurstekniker för Nomor i Norrland.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Fram till nu (17 december 2021) har det kommit in 244 anmälningar om problem med råttor i Skellefteå. En enorm ökning jämfört med fjolårets totalt 17 stycken.

– De uppdrag vi åker ut på gällande råttor i Skellefteå nu är av svårare karaktär. Vi förbereder oss på att det kan komma att bli att värre och placerar därför ut fler fällor än vi normalt brukar göra, säger David Walterholm.

Annons

Råttorna sprids från olika håll och i höstas befarade man att hela staden skulle invaderas.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

I dagsläget är spridningen fortfarande stor, men bedöms ändå vara ”under kontroll”.

– Vi har haft några bostadsområden som varit extra stökiga och besvärliga att få bukt med, säger en av Nomors skadedjursexperter Johan Peterson som jobbat i branschen i över 20 år.

Johan Peterson, skadedjursexpert, Nomor.

Så vad är det som orsakat den här invasionen?

– Anledningen är att det byggs otroligt mycket i Skellefteå just nu och när man sätter spaden i marken så rör man runt i råttbona.

I Skellefteå har stora byggnadsplaner satts i verket i takt med att nya industrier etablerats, bland annat batterifabriken Northvolt som skapat runt 3 000 nya jobb. På grund av den stora inflyttningen behöver minst 5 000 bostäder byggas inom fem år för att täcka upp behovet.

– Men det är inte bara byggen i sig som gör att råttorna sprids. Det är allt som det för med sig. När städer förtätas ökar matproduktionen, vilket ger större sophantering och ju fler bostäder desto fler skydd för råttorna. Etcetera. Där det finns människor finns det råttor helt enkelt, säger Johan Peterson.

Annons

Läs här om storbarnsfamiljen i Sundsvall som tvingas bo med råttor

Så hur bekämpas råttorna när de blir så många?

– Förutom den vanliga bekämpningen med fällor så handlar det om att förebygga att situationen uppstår innan man börjar gräva. Eftersom avfallet ökar är det viktigt att man är noga med sophanteringen, inte minst under själva byggtiden då stora containrar kan stå öppna under lång tid. Man måste också tänka på att hålla tätt i byggnader, särskilt i soprum.

– Åtgärden är egentligen enkel: Att ändra beteende så råttorna inte har anledning att bosätta sig.

 

Nomors ­statistik över antal saneringar i Norrland av ­råttor och möss i lägen­heter och lokaler. Observera att siffrorna för 2019 och 2020 är helår, men att mätperioden för 2021 är fram till 1 december. Siffran för i år kommer alltså att stiga ytterligare. Mest markant är ökningen i Västerbotten och Jämtland. I Norrbotten har däremot siffran sjunkit hittills.
Källa: Nomor

Fakta: Rätt åtgärder ger bra skydd

Nomor rekommenderar alla fastighetsägare att göra nedanstående insatser om de inte redan gjorts.

  • Se över rörgenomföringar så de är täta och att kapade rör är plomberade ordentligt.
  • Säkerställ att avloppsbrunnar har ordentligt fastsatta galler utan för stora hål och gärna av metall.
  • Kontrollera att dörrar, portar och dess lister är täta.
  • Se över husfasaden så den är fri från hål och sprickor.
  • Städa och håll ordning vid sopkärlen.
  • Trimma vegetation i nära anslutning till husfasaden.
  • Mata inte fåglar där du vill hålla råttorna borta.
  • Håll ordning och undvik högar av bråte ute och inne.
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.