Skenbyte gick inte att bevisa – får behålla lyxvåning
Det är dyrt att bo i Stockholms innerstad. Speciellt på fashionabla Östermalm. Inte sällan kan kvadratmeterpriset landa på över 100 000 kronor per kvadratmeter när bostadsrätter byter ägare.
Kötiden för att få nyckeln till en hyresrätt är oftast över ett decennium, men som för de flesta andra hyreslägenheter finns rätt att byta lägenhet hyresgäster sinsemellan.
I det aktuella ärendet godkände kommunala Svenska bostäder under 2013 bytet mellan en normalstor trerummare på Östermalm och den allmännyttiga paradvåningen på drygt 200 kvadratmeter, fördelat på sex rum, belägen i samma stadsdel. Senare började det kommunala bostadsbolaget att nysta noggrannare i hur bytet gått till.
– Vi fick information av polisen som vi i vanliga fall inte har. Det gjorde att vi agerade. Bostäderna i dessa områden är oerhört eftertraktade, sa Pelle Björklund, vd för Svenska bostäder, för drygt ett år sedan.
Det visade sig att det inte fanns någon lägenhet med det lägenhetsnummer som uppgivits i bytesansökan för att få kontrakten till sexrummaren. Och hyresgästen har aldrig varit folkbokförd på den aktuella adressen.
Det kommunala bostadsbolaget vände sig till hyresnämnden säga upp kontraktet. Hyresgästen anger i hyresnämnden att hon visst haft ett kontrakt till en lägenhet på den aktuella adressen. Det stämmer att hon aldrig bott i lägenheten. Den hyrdes ut i andra hand så fort hon fick förstahandskontraktet. En mäklare som insisterade på att få sälja hennes bostadsrätt, även den benägen på fin adress på Östermalm, förmedlade hyreskontraktet. När hon var och tittade på lägenheten uppfattade hon att det var en fyra, när värden uppgav att det var en trea så godtog hon den uppgiften. Att det stod fel lägenhetsnummer på kontraktet var inget hyresgästen tänkte på. När hyresgästen lyckades byta den nyss införskaffade trerummaren till sexan på dryga 200 kvadrat så flyttade hon direkt dit när bostadsrätten sålts.
Förvaltaren till det aktuella hyreshuset vittnade till hyresgästens stöd och förklarade att det varit ”stökigt” när kontraktet undertecknats eftersom bolaget var under försäljning. Att det blivit fel i hyreskontraktet tillskriver förvaltaren den mänskliga faktorn. Dessutom finns det två ingångar, från två gator, vilket kan förklara att det är svårt att veta var i fastigheten lägenheten egentligen finns.
Hyresnämnden anser att hyresgästens berättelse är trovärdig och ger henne rätt att behålla hyreskontraktet. Svenska bostäder har redan överklagat till hovrätten.
I det andra ärendet, som också det berör en av Svenska bostäders mest attraktiva lägenheter, ska hyresnämnden hålla sammanträde i början av maj.