Annons

Fängelse och näringsförbud för svartmäklare

Göteborg Högsta domstolen bestämmer straffet till tio månaders fängelse för en man i 40-årsåldern som sålt hyreskontrakt svart. Hans äldre kompanjon klarar sig undan med villkorlig dom.

Den omfattande härva med försäljning av hyreskontrakt i Göteborg som nystades upp för några år sedan, fick i dag sin juridiska slutpunkt. Högsta domstolen slår fast att den man i 40-årsåldern som haft störst omfattning på svartmäkleriverksamheten ska dömas till fängelse i 10 månader. Dessutom får han näringsförbud i tre år. Hans kompanjon, en tidigare ostraffad man i 60-årsåldern, döms till villkorlig dom. Eftersom han satt frihetsberövad i två veckor så slipper han dessutom dagsböter.

Handläggaren hos fastighetsförvaltaren, som hjälpte till att ordna regelrätta visningar av hyreslägenheterna, åtalades aldrig. Det gick inte att bevisa att handläggaren kände till att de blivande hyresgästerna tvingades betala för kontrakten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Målet är på flera sätt unikt. Dels är omfattningen på handeln med hyreskontrakt betydande. Männen har förmedlat minst nio kontrakt och för det tagit emot sammanlagt minst 1,9 miljoner kronor. Dels har ärendet gått ändå upp i Högsta domstolen. Ekobrottsmyndigheten och Riksåklagare Kerstin Skarp ansåg nämligen att högsta rättsliga instans bör reda ut om olaglig verksamhet omfattas av bokföringsplikt och ska beskattas. Alltså om männen, som även varit aktiva inom restaurangsbranschen, skulle ha talat om för skattemyndigheten att de även haft inkomster från en olaglig näringsgren.

Annons

Det ska man, slog Högsta domstolen fast i november förra året. En dom som kan göra det lättare att lagföra svartmäklare. Något som överlag är svårt eftersom både säljare och köpare ofta inte har något intresse av att affären ska komma upp i ljuset.

I dag slår Högsta domstolen fast att de båda kompanjonerna gjort sig skyldiga till grovt brott mot jordabalken. Mannen i 40-åldern döms även för grovt bokföringsbrott.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Under rättsprocessens gång har de två åtalade männen fått se sina straff ändrade flera gånger. Först dömde tingsrätten 2013 den yngre mannen till fängelse i ett år och åtta månader, den äldre mannen fick 1,5 års fängelse. De överklagade till hovrätten som sänkte straffen till villkorliga fängelsedomar. Dessutom slapp de betala skadestånd i miljonklassen till hyresgästerna som tingsrätten dömt ut.Motivet till strafflindringen var att köparna till hyreskontrakten inte varit i nöd och sade sig vara nöjda med affärerna.

Annons

Läs även: Hem & Hyras stora granskning av svarta lägenhetsaffärer

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.