HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunala värdar ska stävja svarthandel

Nyheter Problemen med svarthandel och olovlig andrahandsuthyrning verkar öka. Nu får de kommunala bostadsbolagen råd om hur de kan förebygga och hantera svarta lägenhetsaffärer.
Foto: Fotomontage
Sabos skrift "Ansvarsfull uthyrning av bostäder" ger råd och kommentarer kring hur hyresvärdar kan motverka svarhandel.

– Det kom så mycket frågor till oss och det blev tydligt att svarthandeln är något som ökar och som tar väldigt mycket resurser i anspråk hos bostadsföretagen, säger Lena Johansson, på Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo.

Därför har Sabo nu kommit med en slags vägledning om hur hyresvärdarna kan tänka och agera kring svarta lägenhetsaffärer. Den handlar både om handel med förstahandskontrakt och om olovlig andrahandsuthyrning, som ofta innebär problem med trångboddhet, överhyror och bidragsbedrägerier, fenomen som även Hem & Hyra skrev om i höstas.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Ett första råd från Sabo är att ta problemet på allvar eftersom de svarta affärerna korrumperar bostadsmarknaden, undergräver kösystemen och ligger till grund för bidragsbedrägerier och organiserad brottslighet.

– Det är viktigt att bli mer uppmärksam på vad som händer i fastigheterna. Är det många som springer in och ut, är det onormalt hög vattenförbrukning eller andra tecken på att många bor i en lägenhet? Då kan man göra ett besök och ställa frågor till dem som bor där. Det kan räcka för att hyresgästen självmant ska säga upp kontraktet, säger Lena Johansson.

Sabo-företagen får också tips om att vara noggranna när de skriver kontrakt med nya hyresgäster, särskilt vid byten. Då bör man kontrollera genom folkbokföringen att personen verkligen har bott i byteslägenheten och att den verkligen finns enligt lägenhetsregistret.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

– Man kan också införa en rutin att kontrollera efter ett halvår att personen verkligen har folkbokfört sig på den nya adressen. Har man inte skrivit sig där så kan det vara anledning att undersöka vidare, säger Lena Johansson.

En del av svarthandeln riktar sig till bättre bemedlade som köper kontrakt i eftertraktade områden. En annan vänder sig till nyanlända flyktingar och andra som inte ser någon annan chans att skaffa sig en bostad – och som ofta utnyttjas genom att få betala dyrt för osäkra och olovliga andrahandskontrakt i utsatta områden. 

Hur ska man hantera det om en barnfamilj riskerar att hamna på gatan ifall förstahandshyresgästen blir uppsagd?

Läs ocksåUtan varmt vatten ingen hyresgäst - hovrätten river kvinnans kontrakt

– Det är inte någon enkel fråga. Vi vill inte negligera att det handlar om människor som inte har någonstans att ta vägen. Samtidigt finns en annan grupp som står i bostadskö och känner att de aldrig får något förstahandskontrakt. Det här är diskussioner som bostadsföretagen måste ta och där även kommunerna har ett ansvar, säger Lena Johansson.

Sabo kommer att arbeta vidare med att få fram mer kunskap och råd kring svarta lägenhetsaffärer. Särskilt bostadsbolagen i de större städerna får arbeta allt mer med dessa frågor.

– Det finns inga genvägar utan kräver mycket enträget arbete. Men kan vi bidra till att stävja svarthandeln så är det bra, inte bara för bostadsföretagen utan för alla som står i kö och för samhället i stort. Det är ofta mycket pengar inblandade och en del av pengarna är bidrag, som skulle kunna göra mycket bättre nytta om de hamnade rätt i stället för att gå till kriminella personer.

Läs också Sänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägning Hyrde ut lägenhet som tjänstebostad - nu vräks företagaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.