Annons

Skillnader i regler för uteplats i Göteborg med omnejd

Ale Riktlinjerna för skötsel av uteplatsen varierar mellan olika hyresvärdar. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Här listar vi vad som gäller där du bor.

Hem & Hyra har undersökt vilka regler som gäller hos samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborgsregionen. Somliga har utförliga skötselmanualer som i detalj beskriver hur hyresgästerna förväntas ta hand om sin uteplats. Andra nöjer sig med formuleringar om ”ett vårdat skick”, utan att det framgår exakt vad det innebär.

Så här säger de kommunala hyresvärdarna:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

AB Alebyggen förväntar sig att uteplatser hålls ”i vårdat skick”. Bolaget överväger dock att förtydliga sina regler eftersom de nu kan tolkas olika.

– De flesta är väldigt irriterade på dem som inte sköter sina uteplatser och använder den som upplag för däck och annat, säger vd Lars-Ove Hellman.

Det händer att hyresvärden skickar ut varningsbrev, och åtgärdar vanskötta uteplatser om hyresgästen inte ordnar upp sin täppa efter klagomål. Då får hyresgästen stå för räkningen. Hittills har dock ingen blivit uppsagd av detta skäl.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Bostads AB Poseidon har en hel folder om hur man bör ta hand om sin uteplats. Där anges att uteplatsen är en del av lägenheten, och att man som hyresgäst själv ansvarar för att den ser vårdad ut. Det inbegriper att sköta grönytor och rabatter, samt eventuella staket och häckar som hör till uteplatsen. ”Om det finns anvisning om höjden på häcken ska du se till att den följs”, skriver Poseidon. Den som behöver låna en handgräsklippare eller andra trädgårdsverktyg uppmanas att vända sig till sin miljö- eller husvärd. Skärmar, spaljéer och liknande får inte sättas upp utan värdens tillstånd.

Eksta Bostads AB ställer ut motorgräsklippare i de bostadsområden där trädgårdsskötsel ingår. Den som lånar gräsklipparen står för bränsle och rengöring. I vissa områden ansvarar hyresgästerna även för att sköta rabatter och häckklippning, samt snöskottning vintertid. Staket ska vara max 90 centimeter och passa ihop med övriga staket i området. Tillstånd krävs för att sätta upp ett, och man måste samråda med grannarna först. Därefter står hyresgästen själv för underhållet.

Familjebostäder i Göteborg AB har en enda, kort formulering i sina trivselregler: ” Om lägenheten har en uteplats, ansvarar hyresgästen för trädgårdsskötseln.”

Läs ocksåEfter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Förbo AB har många uteplatser i sitt bestånd och sluter ett särskilt skötselavtal med alla nya hyresgäster som flyttar till en bostad med täppa eller trädgård. Avtalet är en bilaga till hyreskontraktet. Huvudregeln är att hyresgästen själv ansvarar för redskap, jord och material, men det finns även utrustning till låns i många bostadsområden. Förbo har särskilda trädgårdsdagar då man bland annat delar ut lökar. Enligt marknadschef Sara Rudmark försöker man också uppmuntra ambitiösa hyresgäster med tävlingar och berömmande vykort.

Annons

Gårdstensbostäder AB poängterar att uteplatsen ska nyttjas som trädgård och rekreationsplats. Den som bor i en lägenhet med uteplats förväntas vårda och underhålla sin täppa på egen bekostnad. Om man inte sköter uteplatsen utför bostadsbolaget de arbeten som krävs, på hyresgästens bekostnad.

Göteborgs Stads bostadsaktiebolag (Bostadsbolaget) kräver att hyresgästen vårdar sin uteplats väl och underhåller den på egen bekostnad. Det gäller till exempel att klippa gräsmattan och häcken in mot täppan, rensa ogräs och städa. Bostadsbolaget sköter staket och grindar, hämtar säckar med trädgårdsavfall och ansvarar för att klippa häckar i midjehöjd på ovan- och utsida. Möjlighet finns att låna gemensamma redskap i området.

– Under växtsäsongen brukar vi lägga ut en hög med jord som fylls på några gånger men är det slut så får hyresgästen själv fixa jord. För övrigt är våra miljövärdar alltid behjälpliga med råd och tips, uppger informationschef Inga-Lena Bennman i ett mejl till Hem & Hyra.

Bostadsbolaget skickar varje vår ut information om att det är dags att vårstäda uteplatserna. Den som inte sköter sin uteplats riskerar att värden låter utföra de arbeten som krävs, och sedan skickar en räkning.

Mölndalsbostäder AB förväntar sig att varje hyresgäst står för renhållning och snöskottning i anslutning till sin uteplats. Den som vill odla ska se till att planteringen kan godkännas av värden. Innan du sätter upp en markis, skiljevägg eller ett staket bör du kontakta din områdesförvaltare

Partillebo AB poängterar att uteplatsen inte får användas som förråd eller avställningsplats för cyklar, barnvagnar, skidor, möbler eller andra saker. I övrigt upplyser bolagets Trivselhandbok om att det är hyresgästen själv som ansvarar för att hålla uteplatsen snygg.

Stenungsundshem AB tillåter inte montering av skärmtak eller markiser på sina uteplatser. Den som vill byta eller bygga staket eller altan måste först få värdens tillstånd, och det finns regler för hur staketen ska se ut. Om en altan redan finns räknas den som en del av uteplatsen och ska skötas av hyresgästen, även om det var en tidigare hyresgäst som byggde den.

Stiftelsen Kungälvsbostäder har skrivna regler som alla nya hyresgäster informeras om då de flyttar in. De boende förväntas sköta löpande underhåll av sin uteplats, och inte använda den som avställningsplats eller förråd. ”Vid bristande skötsel och underhåll kan vi kräva att du återställer uteplatsen i ursprungsskick”, skriver bolaget på sin hemsida. Kungälvsbostäder står för åtgärder som är gemensamma för hela området, till exempel enhetliga skärmväggar mellan uteplatser. I övrigt krävs hyresvärdens tillstånd och samtycke från de närmaste grannarna.

Annons

– Vill man bygga något måste man få det godkänt av oss, och sedan bekosta det själv. Det kan ju störa andra grannar också, säger vd Bo Genvad.

Varbergs Bostads AB förväntar sig att du som hyresgäst ansvarar för skötsel av gräsmatta, plattor, rabatter, häckar, buskar och egna staket. Gräset ska inte vara längre än åtta centimeter, vilket innebär minst en tur i veckan med gräsklipparen under säsong. Rabatter, häckar och plattsatta ytor ska hållas fria från ogräs. Häckar får vara högst 160 centimeter och ska klippas minst en gång om året. Den som behöver råd hänvisas till bostadsbolagets områdeskontor.

Öckerö Bostads AB har först nyligen börjat skriva in i sina hyresavtal att hyresgästen ansvarar för skötseln av en eventuell uteplats. Ansvaret omfattar normalt underhåll, till exempel gräsklippning, men gäller å andra sidan inte häckar. Bolaget vill också stävja bruket att ställa upp båtar på tomten, och planerar tydlig information om detta inför höstens båtupptagning. Inom beståndet finns bostadsområden där grannarna med bostadsbolagets hjälp införskaffat gemensamma trädgårdsredskap. Sådana initiativ vill vd Thomas Aebeloe uppmuntra.

– Då ställer vi gärna upp med både bidrag och utrustning, säger han.

Läs mer om bolagets regler för gemensam utemiljö här: http://ockerobo.se/hyresgast/rad-regler

Uppgift saknas för Stiftelsen Orustbostäder och Tjörns Bostads AB.

Läs mer här om hyresgästerna i Ulvegärde, vars skötselavtal med Kungälvsbostäder gett dem råd att genomföra årliga sommarresor för de boende i området.

Läs också Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet Gränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande" Så fick kvarteret sin nya samlingsplats

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.