Annons

Att inte orka sköta uteplatsen – inget skäl för att få byta lägenhet

Halmstad Paret vill byta lägenhet för att de inte längre orkar eller vill sköta om sin uteplats. De har hittat en annan hyresgäst som de kan byta sin lägenhet med. Men värden nekar bytet och hyresnämnden håller med.
Bild på ogräs mellan stenplattor
Foto: Petra Martinsson
Genrebild

Till parets nuvarande lägenhet i Halmstad hör en uteplats på cirka tio kvadratmeter. Den ska skötas om. Rabatter ska lukas, gräset ska klippas – och så växer det ogräs mellan stenplattorna. I hyresnämnden berättade paret att de också brukar klippa häcken som hör till.

Förutom uteplatsen sköter de om en rabatt på framsidan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under förhandlingen berättade paret att när de flyttade in i lägenheten var det kvinnan som ville ha uteplats. Nu har hennes hälsa blivit så dålig att hon inte längre orkar sköta om den. Mannen i hushållet är helt ointresserad.

Hyresvärden kan neka – och hyresnämnden pröva

Det är anledningen till att de ville flytta och har också hittat en hyresgäst som vill byta. Den nya lägenheten har även ett rum mindre vilket passar dem.

Enligt hyreslagstiftningen krävs hyresvärdens tillstånd för byten. Det är helt upp till värden att säga ja eller nej. Värden måste också godkänna den som ska flytta in i lägenheten. Säger värden nej kan man vända sig till hyresnämnden så prövar den saken.

Läs ocksåVirginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"Byta lägenhet. Bild på kvinna och nycklar.

Det aktuella parets hyresvärd, kommunala HFAB, har ingenting emot personen som de skulle byta med. Men HFAB anser inte att det finns tillräckliga skäl för att ge sitt godkännande. Därför drev paret ärendet till Hyresnämnden i Göteborg.

Annons

Hyresnämnden godkänner inte bytet.

Den andra uteplatsen mer lättskött

Under sammanträdet berättade hyresvärdens representant att den lägenhet som paret skulle byta till också har en uteplats, är ungefär lika stor och ligger på bottenvåningen.

De menade vidare att argumentet att kvinnan inte längre kan sköta uteplatsen inte håller. Det ska en person klara av. Dessutom är både häck och framsida inte parets ansvar – utan de sköter hyresvärden om.

Paret anförde ”förändrat hälsotillstånd” som skäl och menade att den andra lägenheten har en mycket mer lättskött uteplats och plastplattor. Men det bet inte på nämnden.

Den generella utgångspunkten när hyresnämnder bedömer lägenhetsbyten är att det ska ha inträffat någonting nytt som är ”beaktansvärda skäl”. Till exempel att man ska bli sambo eller att familjen växer. Kanske har man blivit arbetslös eller fått jobb i en annan stad. Högre standard, till exempel att få en uteplats, kan också kvala in som ett berättigat skäl.

Annons
Läs ocksåJa till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbytenByta lägenhet. Bild på två personer som byter nycklar.

”Tog på sig ansvaret”

Hyresnämnden skriver i det aktuella beslutet att den nuvarande uteplatsen inte är särskild stor och inte speciellt krävande. När mannen skrev på hyreskontraktet tog han vidare på sig ansvaret att sköta uteplatsen. Nämnden konstaterar ”att inte längre vilja sköta om den uteplats som hör till prövningslägenheten är inte ett beaktansvärt skäl”.

Nämnden anser inte heller att ett rum mindre är det.

Byta lägenhet. Bild på två personer som byter nycklar.

Fakta: Inte så lätt att byta lägenhet som man kan tro
Fakta: Allt om lägenhetsbyte

Läs också Deras hem överhettas - och värre blev det när värden kastade persiennerna Vad är beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte? Hem & Hyra reder ut Förbundsjurist vill att bytesrätten stärks: "Hyresrätten ska vara ett flexibelt boende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.