Annons

Skrämselmetoder för att hyresgäster ska ombilda: ”Människor har legat sömnlösa”

Göteborg ”Husen riskerar att säljas till privatvärdar om vi inte ombildar.” Sådana påståenden används för att övertala hyresgäster att bilda bostadsrättsföreningar i Haga. ”Det blir en visklek” säger hyresgästen Ylva Ljung.
Foto: Gustaf Görfelt
I Ylva Ljungs kvarter försökte några grannar skapa majoritet för ombildning innan jul. Precis som i brevet som nyligen gått ut i kvarteret Kadetten användes argument om att husen annars kunde säljas till en privatvärd. "Det blir ryktesspridning. Det finns stor oro hos många, människor har på riktigt legat sömnlösa", säger Ylva Ljung.

Brevet till alla hyresgäster i kvarteret Kadetten i Haga är undertecknat av några av grannarna. Hyresgästerna uppmanas vara med och bilda en bostadsrättsförening, med målet att få förköpsrätt från kommunala hyresvärden Poseidon.

I brevet finns bland annat följande formulering:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Det finns i nuläget en allmän oro om ett möjligt scenario där en annan aktör köper fastigheten vi bor i av Poseidon och att vi då får nya privata hyresvärdar med eventuella påföljder som lyxrenoveringar och marknadshyror. Detta scenario gynnar förmodligen inte oss boende alls.”

Kruxet är bara att marknadshyror inte tillämpas i dagens svenska system, varken för privata eller kommunala hyresrätter. Och beskedet från Poseidon är tydligt.

– Vi har inga planer på att sälja några fastigheter i Haga till andra fastighetsägare, säger kommunikationschef Linda Thorsson till Hem & Hyra.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.
”Det är olyckligt att sådana här uppgifter sprids, människor blir oroliga. Det är inget som gått via oss. Det kan hända att vi behöver kontakta hyresgästerna i kvarteret om detta”, säger Linda Thorsson, kommunikationschef hos Poseidon.

I brevet uppmanas hyresgäster som vill ha mer information att kontakta Daniel Hedberg på konsultföretaget Bra Boende Centralt. Samma företag är rådgivare åt Poseidon i Hjällbo, vilket Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

Daniel Hedberg vill inte svara på frågor i telefon utan hänvisar till mejl. I det kortfattade mejlsvaret skriver han att Bra Boende Centralt inte medverkat till att skriva brevet och att det ”innehåller en olycklig formulering”.

Han skriver också att företaget tror att det är ”ganska osannolikt” att något av de kommunala bostadsbolagen skulle sälja fastigheter i Haga till privatvärdar.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Brevet har uppmärksammats via Nätverket Stoppa Ombildningarna. Hyresgästen som lämnat brevet till nätverket vill inte medverka i media, ens anonymt. Nätverkets talesman Björn Moldén säger att frågan är väldigt känslig i kvarteret.

– Men vår reflektion är att det här är tvivelaktiga metoder, man använder en falsk bild för att föra de boende bakom ljuset. Vi vill att hyresgäster ska kunna fatta sina beslut baserat på korrekt information, säger Björn Moldén.

Känner igen argumenten

Några hundra meter från Kadetten ligger kvarteret Grenadieren. Det ägs av Bostadsbolaget, en annan av de fyra kommunala värdarna i Göteborg. Här bor Ylva Ljung, en hyresgäst som har erfarenhet av samma sorts argumentation som i brevet.

– Det kom en granne och knackade på med en lapp i början av november, kort efter kommunfullmäktiges beslut om fler ombildningar, säger Ylva Ljung.

Annons

Grannen argumenterade på samma vis som i brevet i kvarteret Kadetten: att det fanns risk för försäljning till en privatvärd om inte ombildning skedde.

Inte heller Bostadsbolaget har några planer på att sälja hus i Haga till andra fastighetsägare. ”Nej, det har vi absolut inte! Jättebra att ni tar upp detta och kan hjälpa till att motverka denna desinformation”, skriver pressansvarig Malin Pethrus i ett mejlsvar.

– Jag jobbar fackligt och är van att läsa avtal, så jag bad att få behålla lappen, men det fick jag inte. Om jag ville ha mer information skulle jag kryssa i rutan och skriva mitt namn, säger Ylva Ljung.

Senare insåg hon att ett kryss betydde att hon hade visat intresse för att ombilda och köpa sin lägenhet. Men det hann hon inte uppfatta i dörren.

Vill inte ombilda

I själva verket är Ylva Ljung negativ till en ombildning.

– Av princip är vi inte intresserade av att köpa, och skulle troligen inte ha råd heller. Jag är inte heller intresserad av att hyra av mina grannar. Jag tror inte att en förening av privatpersoner mäktar med att vara professionella hyresvärdar, säger Ylva Ljung.

Ylva Ljung vill fortsätta att vara hyresgäst och bo hos allmännyttan. ”Det är en myt att alla som bor i Haga är välbärgade. De som bor i hyresrätterna har fått dem genom att köa på Boplats. Här bor ensamstående, pensionärer, sjukskrivna och barnfamiljer – ett ekonomiskt tvärsnitt av Göteborgs befolkning”, säger hon.

Hon och några andra hyresgäster som också bott länge i kvarteret bildade en liten lokal arbetsgrupp, som motvikt till den grupp som ville ha ombildning.

– Sedan bjöds alla in till informationsmöte i tvättstugan av Bra Boende Centralt. Jag var inte med, men min man var det. Vår lilla grupp stod utanför och delade ut lappar till dem som gick in, säger Ylva Ljung.

Hennes man uppfattade mötet som informativt och konsulten som saklig, säger hon.

– Däremot var det kanske inte jättebra stämning. Det blir ju lätt så när människor har olika intressen.

Gick runt och knackade dörr

På mötet framfördes beskedet att det fanns en majoritet för ombildning. Mer än två tredjedelar av hyresgästerna hade kryssat i rutan på lappen. Men Ylva Ljung och de andra i hennes grupp misstänkte att många inte förstått vad krysset betydde.

Därför gick de själva runt och knackade på nästan alla dörrar i kvarteret. De delade ut lappar som man kunde fylla i om man ville ta tillbaka sin intresseanmälan. Något som många också gjorde.

Annons

– Vissa var tacksamma att vi kom, andra var inte så glada. Men det är bra att kunna diskutera, säger Ylva Ljung.

Strax innan jul kom ett nytt brev från bostadsrättsföreningen och Bra Boende Centralt. Där stod det att det visserligen fortfarande fanns en majoritet för ombildning, men att många också var emot. Föreningsstyrelsen hade därför beslutat att pausa processen, men bad att få återkomma under 2022.

”Stor oro hos många”

Ylva Ljung är kritisk till påståendena som hon menar framfördes i början av processen.

– Att Bostadsbolaget skulle sälja till privata värdar, att hyrorna skulle höjas. Det blir ryktesspridning, en visklek. Det finns stor oro hos många, människor har på riktigt legat sömnlösa, säger hon.

Samtidigt betonar Ylva Ljung att hon aldrig uppfattat att den inblandade konsulten medverkat till att sprida några av de felaktiga uppgifterna. Hon tycker att det grundläggande problemet ligger i det politiska beslutet.

– Detta är en fråga där politiken behöver tänka långsiktigt. Vilken sorts stad vill vi att Göteborg ska vara i framtiden? Ska centrala staden bara bebos av dem som har privilegiet att betala det som krävs? Hur ser vi på mångfald?

Frostig stämning på gården

Enligt Ylva Ljung har händelserna redan påverkat stämningen på gården.

– Tyvärr har det blivit en frostig stämning mellan grannar, och jag vill inte spä på det. Jag förstår dem som vill ombilda också. De tänker på sin familj, på sina barn. Det gör jag också, men på ett annat vis, säger Ylva Ljung.

Nu överväger hon och de andra i kvarterets nej-till-ombildningsgrupp om de ska försöka nå ut till likasinnade.

– Det här händer ju inte bara i Haga, utan i Majorna, Landala och på andra ställen. Kanske ska man gå vidare på något vis?

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt" Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.