Annons

Skuldsatta erbjuds nya och dyra lägenheter – Eksam möter en tuff bostadsmarknad

Örebro Investeringsstödet gjorde det billigare att bo i nybyggda lägenheter. Men det löste inte problemen för dem med dålig ekonomi. ”Ett jätteproblem att det inte finns lägenheter som folk med låg inkomst har råd med”, säger Åse Sundqvist.
Tre kvinnor som står sida vid sida och tittar in i kameran
Sara Belachew, Åse Sundqvist och Magdalena Lundqvist jobbar på Eksam där örebroare kan få råd om sin privatekonomi.

Hon är verksamhetschef på Eksam, en ideell förening i Örebro dit man kan gå för att få stöd och råd om sin privatekonomi.

Hit kommer personer som har jobb, pension eller går på bidrag. Ensamstående och barnfamiljer. Ungefär lika många män som kvinnor – och i olika åldrar. Men gemensamt för alla som söker sig till Eksam är att pengarna inte räcker till. Och det är inte ovanligt att de har betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Halkar efter med hyran

I många fall är bostaden ett av de stora bekymren.
– Vi jobbar vräkningsförebyggande. Många som kommer hit har halkat efter med hyran och vi hjälper dem att komma ifatt, berättar Magdalena Lundqvist som är social rådgivare på Eksam.
– Ja, kommer man hit regelbundet så löser sig hyresskulden till slut, säger verksamhetschefen Åse Sundqvist.

Flera av dem som besöker Eksam behöver också hitta ett nytt ställe att bo på. Problemet är att det finns få hyreslägenheter som passar deras plånbok.

I stället kan det enda alternativet vara dyra, nyproducerade lägenheter. Det gäller även personer som har skulder registrerade hos Kronofogden – en grupp som annars har mycket svårt att få ett förstahandskontrakt.
– Det händer faktiskt att personer med betalningsanmärkningar erbjuds en nyproducerad lägenhet. Hyran är ju jättedyr så hyresvärdarna har problem med att hitta folk som vill bo där, säger Sara Belachew, även hon social rådgivare.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Närbild på en kvinna som tittar in i kameran. En orkidé ramar in bilden. I bakgrunden bord och stolar
Åse Sundqvist är verksamhetschef på Eksam. Hon jobbar även på Verdandi som var med och grundade Eksam för elva år sedan.

Jämnade inte ut skillnaderna

Innan vi träffas har hon och kollegorna fått läsa Hem & Hyras artikel om att det statliga investeringsstödet för hyresbostäder inte verkar ha jämnat ut skillnaderna på bostadsmarknaden mellan fattiga och rika. Slumpen har avgjort vem som fick ta del av stödet som gör det billigare att bo i nybyggda lägenheter.

Så här långt har staten beviljat cirka 19 miljarder till att bygga drygt 53 000 lägenheter.

Men trion har inga synpunkter på hur stödet har fungerat eller hur staten ska använda sina pengar för att hyresmarknaden ska fungera bättre.
– Det är inte vår uppgift att tycka något om det, konstaterar Åse Sundqvist.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Fläckfritt hjälper inte

Men det finns sådant som de gärna skulle ändra på. Som till exempel att kommunala Örebrobostäder numera gör som många andra hyresvärdar och tittar på en bostadssökandes alla skulder. Förut tog Öbo bara hänsyn till om personen i fråga hade skulder som var rekaterade till boendet (exempelvis hyra och el).
– Du kan ha skött din hyra fläckfritt i massor av år men sedan har det hänt något i livet som gjort att du har fått andra skulder. Det är helt orelaterat till hur du har skött din hyra men du får ingen lägenhet, säger Magdalena Lundqvist.

Annons

Hon och kollegorna tycker att hyresvärdarna borde se hela bilden. Inte bara stirra sig blinda på att en sökande har en betalningsanmärkning utan undersöka om han eller hon kanske ändå kan klara av att betala hyran.

Större lägenheter behövs

Investeringsstödets utformning gjorde att det framför allt har byggts mindre bostäder, runt sju av tio lägenheter är på ett eller två rum och kök. Men på Eksam ser man ett behov av större lägenheter. Familjer med många barn får tränga ihop sig i alldeles för små lägenheter.
– Vi möter familjer där föräldrarna får sova i vardagsrummet, säger Sara Belachew.

Åse Lundqvist sammanfattar diskussionen:
– Det behövs hyresrätter med en hyra som fungerar även för människor med låg inkomst. Nyproducerat blir så dyrt att de helt enkelt inte har råd att bo där. Eller så tar de av pengarna som annars skulle ha gått till mat eller till barnen. Som det är i dag tar hyran en allt för stor del av inkomsten.

Fakta: Mer om Eksam

Eksam är en ideell förening som erbjuder stöd och råd om privatekonomi till dem som bor i Örebro kommun. Majoriteten av dem som kommer hit har skulder. Men även den som är skuldfri kan få hjälp med att planera och strukturera sin ekonomi.
Runt 500 personer per år får hjälp av Eksam.
Tre personer jobbar här.
Medlemmarna, andra ideella krafter, mindre stiftelser och Konsumentverket stöttar verksamheten tillsammans med Örebro kommun som är den största bidragsgivaren.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.