HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skyllde vattenförbrukning på barnbarnen – kastas ut

Malmö Osannolikt hög vattenförbrukning tydde på en svartuthyrning, ansåg hyresvärden. Hyresgästerna nekade till anklagelserna och menade att det berodde på barnbarnens besök. Men den förklaringen köper hyresnämnden inte.
Foto: Pixabay/Anders Paulsson

Redan hösten 2018 kom de första tipsen från grannarna till hyresvärden MKB i Malmö om att allt inte stod rätt till i trerumslägenheten på Rosengård. Att många olika personerna sågs komma och gå tydde på olovlig andrahandsuthyrning.

Sedan dess har MKB:s utredare, specialiserad på just svartuthyrningar, besökt lägenheten flera gånger men aldrig kunnat få kontakt med paret som står på hyreskontraktet. Tvärtom har det funnits okända personer på plats i trerummaren som sagt att de över huvud taget inte känner till förstahandshyresgästerna. Och fler tips om den misstänkta olovliga andrahandsuthyrningen har trillat in.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

I januari i år sade hyresvärden till slut upp paret som hyrt lägenheten i över femton år. När de inte ville flytta landade fallet på hyresnämndens bord. Där lämnade hyresvärden in bevis i form av en osannolikt hög varmvattenförbrukning, vilket skulle tyda på att paret inte alls bott där utan att lägenheten utan att lägenheten hyrts ut svart till ett stort antal personer. Vattenförbrukningen var på 20 kubikmeter i månaden, jämfört med normala 3-5 kubikmeter. I samband med uppsägningen sjönk dessutom vattenförbrukningen dramatiskt.

Men förstahandshyresgästerna nekar till anklagelserna. Under förhandlingen i hyresnämnden ställde de sig oförstående till påståendet om att de inte skulle bo i lägenheten. Att varmvattenförbrukningen varit onormalt hög höll de i och för sig med om, men det beror inte på någon olovlig andrahandsuthyrning utan handlade om barnbarnen. De tre barnbarnen på mellan fem och elva år besöker ofta paret på helgerna och brukar då duscha vilket, enligt paret, är förklaringen.

Men det köper hyresnämnden inte. Hyresgästernas uppgifter är motstridiga och det enda som egentligen skulle kunna förklara den överdriva vattenförbrukningen är ett läckage och det finns inget som tyder på det.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Sammantaget tyder hyresvärdens bevis på att ”många fler än två personer regelmässigt” bott i lägenheten.

Förstahandshyresgästerna menade också att de under några månader skulle ha bott tillsammans med den kvinna som MKB:s utredare råkat träffa i lägenheten men att de bara kände till hennes förnamn. Hyresnämnden menar att det är osannolikt att man bara känner till förnamnet på någon man delar bostad med. Hyresnämnden ger därför MKB rätt att riva hyreskontraktet och paret tvingas lämna sin lägenhet.

Fakta: Tuffare syn på olovlig andrahandsuthyrning

Hösten 2019 skrevs lagstiftningen om. Detta gäller idag:

  • Andrahandshyran får inte vara speciellt mycket högre än vad hyresgästen själv betalar. En höjning på max femton procent för möblering är möjlig.
  • Andrahandshyresgäster kan begära tillbaka överhyra två åt bakåt i tiden, tidigare var det bara ett år.
  • Den som hyr ut svart kan förlora kontraktet direkt, utan varning eller chans att rätta till felet. Det samma gäller om hyran i andra hand är för hög.
  • Olovlig uthyrning, i dagligt tal svartuthyrning, i kombination med överhyra är numera ett brott som i värsta fall kan leda till två års fängelsestraff.
Läs också Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Vägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hem Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.