Annons

Slutpratat om Stockholmsmodellen

Stockholm Under två år har parterna på Stockholms bostadsmarknad försökt få till ett bättre förhandlingsklimat och en Stockholmsmodell. Nu ger Fastighetsägarna upp. (Uppdaterad version).

Fastighetsägarna beskriver i ett pressmeddelande att de ägnat hundratals arbetstimmar åt samtalen, men att de varit fruktlösa. De anser nu inte heller att en systematisering av hyrorna är en bra lösning.

— Vi är förvånade och beklagar att Fastighetsägarna agerar på det här sättet, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, och tillägger att de också ägnat många timmar åt samtalen och hade flera inbokade träffar den närmaste veckan.
Förhandlingarna har hittills i mångt och mycket skett i det tysta, ingen av parterna har tidigare velat kommentera samtalen. Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna i Stockholm, tycker inte att det är konstigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Det är lite så det är, vi har såväl formella och informella överläggningar. Ska man komma fram i känsliga frågor kan man inte göra det inför öppen ridå, säger han och fortsätter.

Annons

— Nu inser vi att vi behöver hjälp. Vi vädjar till politiken att ta tag i det som parterna inte klarar av att lösa. Det är inte oansvarigt, det är tvärt om att ta ansvar att slå larm. Att låta det fortgå, behålla status quo, det är oansvarigt. Förra året tog hyresförhandlingarna nio månader, det är inte samhällsekonomiskt försvarbart.

Simon Safari håller inte med, han tycker att förhandlingarna i stort fungerar.
— Vi tar ansvar som förhandlingspart och värnar om både hyresgäster och samhällsekonomi. Hittills har vi tecknat avtal för nära 100 000 hyresgäster för 2016, både allmännyttiga och privata hyresvärdar, och nya överenskommelser blir klara hela tiden. Men vi har mött en attityd från Fastighetsägarna där de ensidigt vill diktera villkoren, säger han.

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Det är flera förhandlingar som strandat i årets förhandlingsomgång, också i till exempel Göteborg och Norrköping. Nu hoppas Billy McCormac på de bostadspolitiska samtal som regeringen initierat.
— Jag kan bara prata för Stockholm, jag vet inte om det är en nationell strategi. Även om förhandlingarna utvecklats ur de lokala förutsättningarna, kan man ställa sig frågan om det är rimligt att det ser så olika ut i landet, säger Billy McCormac, vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Annons

Men bostads- och demokratiborgarrådet i Stockholm, Ann-Margarethe Livh (V) meddelar i dag att samtalen om rättvisa hyror fortsätter även utan Fastighetsägarna.
— Det är svårt att blunda för att Fastighetsägarna över hela landet har lämnat de årliga hyresförhandlingarna och lämnat över ärenden till hyresnämnden som en form av protest mot förhandlings- och bruksvärdessystemet. Med det vill man skicka en signal till lagstiftaren om att se över hyressättningen i Sverige. Men signalen det i själva verket skickar är att de inte vill vara med och ta ansvar, säger hon och fortsätter.
— Bostadsbolagens uppdrag att förhandla fram en rättvis hyressättning i Stockholm kvarstår, och det gör vi med eller utan Fastighetsägarföreningen.

Läs också 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare Fastighetsägarna yrkar 3,5 procent i Stockholm Förhandlingen om ramavtal har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.