HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare

Stockholm En hyreshöjning på 2,35 procent. Så mycket höjs hyran för 105 000 hyresgäster hos Stockholms privatvärdar under 2019. Detta efter att förhandlingarna mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är klara.
Foto: Anna Hultberg

Det är lite kors i taket när Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen region Stockholm nu är överens om ett ramavtal som sätter hyrorna för privatvärdarna 2019. Det är första gången sedan 2015 som parterna är överens om ett ramavtal och första gången sedan 2013 som parterna är klara före jul.

Avtalet innebär en hyreshöjning på 2,35 procent från första januari 2019. De som har högsta hyrorna får en höjning med 1,85 procent. Det är samma nivå som i överenskommelsen med de stora kommunala bostadsbolagen som blev klar förra veckan.

Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Kristoffer Burstedt, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm, är inte nöjd med nivån.
– Nej jag tycker det är för högt, men vi är nöjda med att vara klara före jul. Det finns hyresgäster som fortfarande betalar retroaktiva hyreshöjningar för 2018 års överenskommelse eftersom det blev klart så sent. Det vill vi undvika nästa år, säger han.

Annons

Enligt Kristoffer Burstedt hade Fastighetsägarna krävt en höjning med 3,5 procent, vilket hade motsvarat 245 kronor på en månadshyra på 7 000. Nu blir höjningen 164,50 i månaden beräknat på samma hyra.

– Sedan är ramavtalet en rekommendation till Fastighetsägarna Stockholms privatvärdar med 105 000 lägenheter. Men för att nivåerna och avtalet ska gälla återstår för respektive hyresvärd att skriva på överenskommelsen, säger han.

Läs ocksåDe förhandlar grannarnas hyror

Nathalie Brard, chef Hyresmarknad Fastighetsägarna Stockholm, tycker det är bra att ett ramavtal är på plats eftersom det underlättar hyresförhandlingarna med privatvärdarna och minskar risken för retroaktiva hyreshöjningar.

Annons

– Däremot innebär uppgörelsen på 2,35 procent att hyresnivån i Stockholm kommer att falla realt för fjärde året i rad. Riksbanken räknar ju med att inflationen kommer att öka med 2,6 procent under 2019. Dessutom brukar fastighetsrelaterade kostnader vara ännu högre. Vi hoppas att Hyresgästföreningen framöver kommer att ändra strategi. Det kommer att krävas om vi ska ha många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden, skriver hon i ett mejl.

Läs också 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år Klart med nya hyror i Älvkarleby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.