HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fastighetsägarna yrkar 3,5 procent i Stockholm

Stockholm Fastighetsägarna Stockholm kommer nu med det första yrkandet inför höstens hyresförhandlingar: 3,5 procent. Huvudargumentet är att hyrorna inte följer den ekonomiska utvecklingen. ”Det är verkligen för mycket” svarar Hyresgästföreningen.

En växande ekonomi med stigande inflation och räntor i Sverige bör betyda hyreshöjningar i Stockholm, enligt Fastighetsägarna. Under flera år har inte de årliga hyreshöjningarna nått upp till inflationen och det vill de ändra på. Anledningen är, enligt organisationen, att det saknas grund för vad hyreshöjningen ska baseras på och dessutom ett oberoende tvistlösningsorgan om parterna inte kommer överens.

– Som parter har vi fått det gemensamma ansvaret att säkerställa att hyresrätten kan utvecklas som en attraktiv boendeform. Vi ser fram mot en konstruktiv och skyndsam ramavtalsförhandling om 2019 års hyresjustering i Stockholm. Det är viktigt, inte minst för att undvika retroaktivitet för hyresgästerna, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Läs ocksåNytt tvåårsavtal med Botkyrkabyggen

Hyresgästföreningens bild på hyresutvecklingen är inte oväntat en annan. En hyreshöjning på 3,5 procent skulle innebära flera hundralappar i månaden för de flesta hyresgäster, som i sex av tio fall är ensamstående. Dessutom gör hyresvärdarna i allmänhet goda vinster, räntorna är fortsatt låga och hyresrätter är en väldigt säker investering.

Annons

– Det är verkligen för mycket. Vi har en helt annat bild av utvecklingen, säger Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm och fortsätter.

– Vi har under flera år diskuterat med fastighetsägarna för att hitta en gemensam syn vad som är relevant. Vi håller med om att makroekonomi ska påverka men också mikroekonomi, till exempel olika taxor i kommunerna samt socioekonomiska faktorer, alltså hyresgästernas ekonomi.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2019

Hittills finns fyra förhandlingar klara. I Botkyrkabyggen höjs hyrorna från 1 januari med 1,35 procent, plus 0,25 som avser en särskild trygghetssatsning. I Väsbyhem, Sollentunahem och Nykvarnsbostäder höjs hyrorna cirka 1,3 procent genom träffade två-årsavtal.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2018 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning De förhandlar grannarnas hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.