Snabbare väg för nya svenskar till jobb i byggbranschen
Det senaste året har bostadsbyggandet i Sverige gått på högvarv, och för att byggandet ska kunna fortsätta i samma takt vill många byggbolag nyanställa. Problemet är bara att de inte hittar tillräckligt många som vill ha jobben. Nyligen konstaterades också i en statlig utredning att personalbristen inom byggsektorn leder till omfattande sjukskrivningar och hög personalomsättning liksom avkall på kvalitet i arbetet och fördröjda arbetsprocesser.
Samtidigt har Sverige många arbetslösa nyanlända, personer med uppehållstillstånd som har rätt utbildning och yrkeserfarenhet. För att hjälpa både byggbranschen och de nyanlända har regeringen därför beslutat om ett nytt så kallat snabbspår, insatser som bidrar till att arbetsgivarna får möjlighet att få tag i rätt kompetens samtidigt som nyanlända får jobba i sitt yrke.
– Vi behöver många nya bostäder och branschen växer kraftigt. Det blir en winwin-situation. Det är ett fruktansvärt slöseri att inte använda de kunskaper som finns, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
Snabbspår finns sedan tidigare i ett tjugotal olika yrken. Nu står alltså yrkesgrupper inom träindustrin på tur genom ett samarbete med Trä- och Möbelföretagen, TMF, GS Facket för skogs-, trä- och grafiska bransch samt arbetsförmedlingen.
Utifrån en branschgemensam checklista kontrolleras den nyanländes kompetens och därefter tar arbetsförmedlingen fram en individuell plan, exempelvis praktik kombinerat med yrkessvenska och kompletterande utbildning.
– Jag hoppas att snabbspåret underlättar för våra branscher, samtidigt som vi kan ge de nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS Facket.
Träindustrins snabbspår ska fokuseras till orter där efterfrågan på arbetskraft är som störst: i Småland, Skaraborg, Halland, Östra Skåne, Västra Götaland, Västerbotten samt Södra Norrbotten.