Annons

Snabbare väg för nya svenskar till jobb i byggbranschen

Nyheter Brist på arbetskraft riskerar att sinka byggandet av nya bostäder. Men kanske kan nya svenskar bli en del av räddningen - med regeringens senaste jobbsatsning.
Många byggbolag vill nyanställa, nu kan de få hjälp av regeringens nya snabbspår.

Det senaste året har bostadsbyggandet i Sverige gått på högvarv, och för att byggandet ska kunna fortsätta i samma takt vill många byggbolag nyanställa. Problemet är bara att de inte hittar tillräckligt många som vill ha jobben. Nyligen konstaterades också i en statlig utredning att personalbristen inom byggsektorn leder till omfattande sjukskrivningar och hög personalomsättning liksom avkall på kvalitet i arbetet och fördröjda arbetsprocesser.

Samtidigt har Sverige många arbetslösa nyanlända, personer med uppehållstillstånd som har rätt utbildning och yrkeserfarenhet. För att hjälpa både byggbranschen och de nyanlända har regeringen därför beslutat om ett nytt så kallat snabbspår, insatser som bidrar till att arbetsgivarna får möjlighet att få tag i rätt kompetens samtidigt som nyanlända får jobba i sitt yrke.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi behöver många nya bostäder och branschen växer kraftigt. Det blir en winwin-situation. Det är ett fruktansvärt slöseri att inte använda de kunskaper som finns, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Annons

Snabbspår finns sedan tidigare i ett tjugotal olika yrken. Nu står alltså yrkesgrupper inom träindustrin på tur genom ett samarbete med Trä- och Möbelföretagen, TMF, GS Facket för skogs-, trä- och grafiska bransch samt arbetsförmedlingen.

Utifrån en branschgemensam checklista kontrolleras den nyanländes kompetens och därefter tar arbetsförmedlingen fram en individuell plan, exempelvis praktik kombinerat med yrkessvenska och kompletterande utbildning.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– Jag hoppas att snabbspåret underlättar för våra branscher, samtidigt som vi kan ge de nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS Facket.

Annons

Träindustrins snabbspår ska fokuseras till orter där efterfrågan på arbetskraft är som störst: i Småland, Skaraborg, Halland, Östra Skåne, Västra Götaland, Västerbotten samt Södra Norrbotten.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.