Annons

Snart står en halv miljon i Stockholms bostadskö

Stockholm Bostadskön i Stockholm är rekordlång och väntas i år för första gången spräcka halvmiljongränsen. Men för de flesta blir väntan lång - för kötiden har nästan fördubblats på tio år.

I takt med befolkningstillväxten i Stockholmsregionen fortsätter trycket att öka på Bostadsförmedlingen. I årets första tertialrapport spås att antalet sökande i år för första gången kommer att överstiga 500 000 – att jämföra med 330 000 för bara fem år sedan.

– Det speglar helt enkelt gapet mellan utbud och efterfrågan. Stadens befolkning ökar, men utbudet av bostäder hänger inte med. Det handlar om bostadsbyggandet, men också om rörligheten i det befintliga beståndet, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

En konsekvens av obalansen på bostadsmarknaden är att kötiderna för en bostad växer. De som har fått bostad hittills i år har i genomsnitt väntat i nio år. För tio år sedan, 2006, var kötiden hälften så lång – 4,6 år.

Men vilka är det som står i bostadskön? I fjol gjorde Bostadsförmedlingen en undersökning för att ta reda på hur deras boendesituation såg ut. Drygt 2 800 personer deltog, och resultatet viktades i förhållande till ”kötidsgrupp”, det vill säga hur länge de stått i bostadskön.

Annons

Var tjugonde person i kön, fem procent, uppgav att de var helt bostadslösa och i praktiken saknade lösning för hur de skulle tillbringa nästa natt. Något fler, sex procent, bodde hos föräldrarna och behövde en egen bostad för att kunna flytta hemifrån.

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barnPiotr Kundu

Men de för de allra flesta var läget betydligt mindre desperat. Exempelvis såg en dryg fjärdedel köandet som en ”försäkring” för framtiden, medan 14 procent uppgav att de planerade att sälja sin nuvarande bostad för att flytta till hyresrätt.

Av de tillfrågade svarade 37 procent att de behövde bostaden omgående eller inom ett år, och ytterligare lika många att det behövde den inom 1-3 år.

Samtidigt var det i fjol bara 13 procent av de köande som var ”aktivt sökande” enligt Bostadsförmedlingens definition, vilket innebär att de under året gjorde fem intresseanmälningar eller fler på förmedlingens sajt.

Annons
Läs ocksåMoa, 25, har Aspergers – snart hemlös i kommunen med skriande bostadsbristMoa Helleberg, 25, har Aspergergs syndrom. Om tre månader står hon utan bostad i Alingsås.

– Det är en ganska låg siffra, och den har faktiskt sjunkit. Därmed inte sagt att övriga inte söker bostad. De kanske söker andra typer av bostäder, eller kanske inte tror att det är någon idé att försöka via oss utan letar andrahandsboende.

Fakta: Vilka står i bostadskön?

Främsta skälet att stå i bostadskön 2014 (motsvarande andel 2010 inom parantes)

Är bostadslös 5 procent (6)
Bor hemma och behöver egen bostad  6 procent (7)
Vill kunna välja bostad när jag är klar med studier 5 procent (5)
Vill på sikt flytta in i seniorlägenhet/trygghetsboende  4 procent (6)
Vill på sikt sälja nuvarande bostad och flytta till hyresrätt  14 procent (17)
Som en ”försäkring” för framtiden  26 procent (31)
Annat 41 procent (29)

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm

Fotnot: Här redovisas de alternativ i enkäten som var lika 2010 och 2014. De alternativ som inte är jämförbara hänförs till ”annat”.

Läs också Sollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön Ensamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.