Annons

Var i akut behov av bostad – nekades lägenhet på grund av jobbyte

Stockholm Kvinnan hade jobbat fyra dagar på sitt nya jobb när hon tackade ja till en lägenhet via Bostadsförmedlingen. Då fick hon veta att hyresvärden John Mattson inte godkände henne som hyresgäst för att hon just bytt jobb.
John Mattson Örby
Foto: Ida Karlsson
Hyresgästen godkändes inte av hyresvärden John Mattson för att hon nyss bytt jobb. Kvinnan gick miste om hyresrätten i Örby i södra Stockholm.

Kvinnan var i akut behov av en ny bostad i samband med en skilsmässa. Hon hade ett tillfälligt boende men var tvungen att åka en timme extra varje dag för att kunna lämna sina barn på skolan. Men så erbjöds hon en lägenhet i Örby via Bostadsförmedlingen och tackade ja. Hon kände sig lättad över att slippa den långa pendlingen.

Då visade det sig att hyresvärden John Mattson krävde att hon skulle kunna visa upp inkomster under tre månader från sin nuvarande arbetsgivare. Men det var inte möjligt eftersom hon just bytt jobb.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bostadsförmedlingen skrev till kvinnan att hon inte uppfyllde värdens godkännandevillkor:  ”Denna värd vill se tre lönebesked från nuvarande anställning, de godkänner inte tre lönebesked från tidigare anställning, de är tyvärr väldigt hårda med detta och gör inga undantag”.

Erbjöd sig skicka lönebesked

Kvinnan kontaktade bostadsbolaget John Mattson och förklarade att hon alltid haft en inkomst, alltid betalat hyran och aldrig varit arbetslös. Hon erbjöd sig att skicka lönebesked som visade inkomster de tre senaste månaderna hos den tidigare arbetsgivaren. Men det godkände inte John Mattson.

En av hennes chefer hörde också av sig till John Mattson för att bekräfta att kvinnan just blivit rekryterad och hade en stabil anställning. Trots det godkände inte hyresvärden henne som hyresgäst och hon gick miste om bostaden. Erbjudandet gick vidare till nästa person.

Annons
Läs ocksåBostadslöse Peter nekas lägenhet – för att han saknar kontrakt

John Mattson skrev i ett mejl till kvinnan att Bostadsförmedlingen följt de uthyrningsregler som var satta av bostadsbolagets styrelse och att inga undantag kunde göras. Eftersom hon bytt jobb för mindre än tre månader sedan så kunde hon inte godkännas som hyresgäst.

Hyresgästen säger att hon inte skulle ha skrivit på för det nya jobbet om hon vetat att John Mattson hade en sådan regel.

Har ändrat sina regler

John Mattsons vd Per Nilsson har inte velat svara på några frågor om ärendet. Maria Wirén, förvaltningschef, skriver i ett mejlsvar att det kan finnas situationer när den sökande inte kan visa upp lönespecifikationer för att personen nyligen bytt jobb.

Maria Wirén John Mattson
Fram till nyligen godkände inte hyresvärden John Mattson något annat än tre lönespecifikationer från nuvarande arbetsgivare. Men nyligen har bolaget ändrat kraven, berättar Maria Wirén, förvaltningschef.

Fram till nyligen godkände inte John Mattson något annat än tre lönespecifikationer från nuvarande arbetsgivare. Men nyligen har bolaget ändrat kraven, berättar Maria Wirén.

Annons

”När vi behöver justera något i kraven så gör vi det i dialog med bostadsförmedlingen som vi har ett löpande samarbete med. Justeringarna gäller då alltid framåt i tiden,” skriver hon.

Den som nyss har bytt arbetsgivare och direkt går till en ny tillsvidareanställning kan numera godkännas som hyresgäst hos John Mattson. Då krävs två lönespecifikationer från den tidigare arbetsgivaren och en lönespecifikation från den nya arbetsgivaren, skriver Maria Wirén i ett mejl.

Läs ocksåNyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barnPiotr Kundu

”Vi har en kontinuerlig dialog med bostadsförmedlingen för att hela tiden förbättra uthyrningsprocessen. Den här justeringen är resultatet av ett sådant samarbete och inte föranlett av ett specifikt ärende,” skriver Mari Edberg, kommunikationschef, John Mattson, när Hem & Hyra ställer frågor om bolagets nya regler.

Läs också Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn” Peter nekades drömlägenhet – Bostadsförmedlingen drog tillbaka annonsen Avgaser läckte in i lägenheterna – så svarar hyresvärden John Mattson

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.