Annons

Peter nekades drömlägenhet – Bostadsförmedlingen drog tillbaka annonsen

Stockholm Peter blev erbjuden en lägenhet i centrala Stockholm via Bostadsförmedlingen och tackade ja. Men när han trodde att allt var klart gick han miste om bostaden. Han fick veta att han som egenföretagare inte kunde bli godkänd som hyresgäst.
Peter hade tackat ja till en lägenhet med 3,5 rum på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Men sedan fick han veta att han som egenföretagare inte kunde bli godkänd som hyresgäst.
Foto: Ida Karlsson
Peter hade tackat ja till en lägenhet med 3,5 rum på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Men sedan fick han veta att han som egenföretagare inte kunde bli godkänd som hyresgäst.

Peter, som vill vara anonym, berättar om sin besvikelse efter att Bostadsförmedlingen i Stockholm nekat honom en lägenhet i en äldre fastighet från 1930-talet.

Han hade längst kötid och hade tackat ja till en bostad på 110 kvadrat för drygt 13 800 kronor i månaden på Sankt Paulsgatan på Södermalm i Stockholm. Men sedan fick han veta att han som egenföretagare inte kunde godkännas som hyresgäst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var underligt. Att neka någon på grund av sysselsättning. Jag är företagare och det fick man inte vara, säger Peter.

Annonsen drogs tillbaka

Peter berättar att han hörde av sig till Svenska kyrkan som är fastighetsägare och som beklagade det hela.

Kort efter det försvann lägenhetsannonsen från Bostadsförmedlingen.

Läs ocksåEnsamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

– Utan att jag visste det drogs annonsen tillbaka, berättar Peter.

Lägenheten gick till någon annan

När Peter frågade varför han inte godkänts och varför annonsen försvunnit hänvisade Bostadsförmedlingen till att Svenska kyrkan inte godkände inkomster från enskild firma eller eget aktiebolag.

Strax därefter upptäckte Peter att bostaden annonserats igen. Nu stod det att företagare som haft en egen rörelse i minst 12 månader godkändes.

Läs ocksåVärd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

– Jag har haft verksamhet som företagare i över 15 år. Lägenheten gick till någon annan. Det är konstigt eftersom jag var den som först blev erbjuden den, säger Peter.

Borttagen från spekulantlistan

Maria Lundqvist, enhetschef på Bostadsförmedlingen, säger att lägenheten lämnats in med felaktig information.

Annons

– Hyresvärden ville först inte godkänna egenföretagare. Detta gjorde att den som först erbjöds lägenheten inte kunde bli aktuell för bostaden och ledde till att han ströks från spekulantlistan.

Enligt Maria Lundqvist ändrade Svenska kyrkan villkoren. Då avbröts förmedlingsprocessen och lägenheten annonserades på nytt. Peters intresseanmälan var inte längre aktuell.

– Som kund behöver man själv bevaka vilka bostäder som annonseras på vår webb.

Han hade blivit erbjuden lägenheten och tackat ja. Varför fick han inte veta att annonsen skulle läggas ut på nytt, med nya villkor?

– Eftersom han var borttagen från spekulantlistan, på grund av att han inte uppfyllde villkoren, så omfattades han inte av informationen om att bostaden avregistrerades, säger hon.

”Missuppfattade kravlistan”

Enligt Jenny Flyxe, förvaltare, Kyrkans fastighetssamverkan Stockholm, är det Bostadsförmedlingen som missuppfattat kyrkans krav. Egentligen godkänns egenföretagare som hyresgäster.

Bakgrunden till missförståndet är en blankett som hyresvärden fyllt i.

– Bostadsförmedlingen gick efter en krysslista av villkor som var otydlig. Det är ledsamt att det blev ett sådant missförstånd, säger Jenny Flyxe.

På blanketten som visar vilka krav värden ställer på hyresgästen uppfattade kyrkan att de skrev att de inte krävde obligatoriska intyg från hyresgäster för aktiebolag eller enskild firma. Det tolkades av Bostadsförmedlingen som att egenföretagare inte godkändes som hyresgäster.

Annons

Jenny Flyxe säger att kyrkan inte alls ändrat några villkor utan att de förklarade för Bostadsförmedlingen vilka villkor som gällde.

Men enligt Maria Lundqvist har Bostadsförmedlingen inte missuppfattat kyrkans krav.

Godkände inte nystartat företag

Även om det till slut visade sig att egenföretagare godkändes av värden så hjälpte det inte Peter.

Enligt Jenny Flyxe så hade kyrkan inte kunnat godkänna honom som hyresgäst eftersom det företag han tog ut lön från var nystartat. Trots att Peter haft företag i många år.

Enligt kyrkans krav godkänns bara inkomster från eget företag om företaget varit aktivt minst 12 månader innan inflyttning och ett skriftligt intyg styrker att hyresgästen tagit ut lön från samma företag minst tre månader innan lägenhetserbjudandet, säger hon.

– Det räcker inte att man uppvisar lönebesked bakåt i tiden från ett företag man tidigare fått löneutbetalning från.

När Hem & Hyra frågar hur vanligt det är att egenföretagare inte godkänns förklarar Bostadsförmedlingen att det för närvarande bara är hyresvärden SHIS Bostäder, Stockholms stads bostadssociala resurs, som inte godkänner inkomst från eget aktiebolag. Däremot godkänner SHIS Bostäder inkomster från enskild firma.

Läs också Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn Sollentunabo fick lägenhet efter 16 dagar i bostadskön Sabine nekas hyreskontrakt - för att hon är gift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.