Snedvridet när få unga får inflytande
Hyresgästföreningen är en demokratisk organisation där förtroendevalda medlemmar styr verksamheten. I region BohusÄLvsborg-Skaraborg finns en regionstyrelse och under den fyra föreningsstyrelser. Sammanlagt har de 52 ledamöter som leder arbetet.
Hem & Hyra har tittat på hur gamla de är. Jämfört med regionens 40 000 medlemmar är skillnaderna stora.
Hos medlemmarna finns en jämn spridning i ålder men det avspeglas inte i hur gamla ledamöterna är – tvärtom. Drygt 70 procent av ledamöterna är över 50 år. Det största åldersspannet är 51-60 år – där hamnar över en tredjedel av de förtroendevalda.
Bland de vanliga medlemmarna, däremot, tillhör de flesta gruppen under 30 år. Inte ens hälften har hunnit fylla 50 år.
Lennart Derehag är nytillträdd ordförande i regionen. Han påpekar att det inte bara är ålder som påverkar hur man representerar medlemmarna. Han tror dock en del av förklaringen är att människor under 40 år har mindre tid.
– I den åldern händer det mycket i livet. Man bildar ofta familj och kan nog ha svårt att orka med ett förtroendeuppdrag, säger Lennart Derehag.
Han hoppas dock att fler unga ska engagera sig i Hyresgästföreningen. Det är också någonting man just nu satsar hårt på.
– Dels måste vi visa att vi har verksamheter som är roliga. Dels tror jag att vi i folkrörelser generellt har en del gamla strukturer som inte lockar unga. Till exempel skulle vi nog kunna förnya våra mötesformer, säger han.
Marcus Pallvid bor i en hyresrätt i Trollhättan och är medlem i Hyresgästföreningen. Han har själv erfarenhet av styrelsearbete och tycker att det är värdefullt med åldersspridning.
– Även om kompetens är viktigt är det bäst med en styrelse som representerar alla. Är gruppen för homogen kan det vara svårt för yngre att ta plats och påverka, säger han.
Läs också: Forskare menar att förtroendevaldas bakgrund påverkar deras arbete.