Annons

Anklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag

Västra Götaland Ljudfilen från ett styrelsemöte med Hyresgästföreningen Södra Bohuslän avslöjade grova rasistiska och sexistiska uttalanden. Nu lämnar ordförande Alexander Hutter alla förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen, inklusive sin post i regionstyrelsen.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Gustaf Görfelt
Regionstyrelseledamot Alexander Hutter lämnar alla sina förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen med omedelbar verkan.

– Mitt ledarskap föll pladask. Jag klarade inte av att stoppa mötet.

Det säger Alexander Hutter, fram tills nu föreningsordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän. Han ledde det styrelsemöte som spelades in av en av de dåvarande ledamöterna, och som Hem & Hyra tidigare har rapporterat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ljudfilen avslöjar hur flera personer säger en rad rasistiska och sexistiska saker på mötet, som ska ha ägt rum för snart två år sedan.

Alexander Hutter bland regionstyrelsekolleger på regionens senast genomförda fullmäktigemöte, hösten 2019.

När Hyresgästföreningens regionstyrelse, genom sitt arbetsutskott, fick kännedom om inspelningen för några veckor sedan stängdes hela föreningsstyrelsen i Södra Bohuslän av med omedelbar verkan.

Sedan dess har Alexander Hutter hittills inte hört något alls om vare sig utredning eller påföljder, säger han. Men nu väljer han själv att avgå från alla sina förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

– Det är inte alls roligt, det här. Men jag känner att det är bättre att jag går än att hela styrelsen gör det, säger han.

Tror du att det hjälper?

– Hoppas det. Kastar de ut allihop finns ju inget kvar.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Är detta en uppoffring, eller ser du fog för din avgång?

Annons

– Ska man vara riktigt ärlig så har jag inte levt upp till det ledarskap jag borde ha gjort. Lyssnar man på det ljudbandet… Man kan inte sätta sig vid sidan om det. Jag var ju i rummet. Alla i rummet har ett ansvar. Men det är ändå jag som leder mötet. Det var inte lämpligt. Tyvärr är det så.

Utöver rollen som föreningsordförande har Alexander Hutter suttit i regionens högsta verkställande organ, regionstyrelsen. Han har även varit regionstyrelsens representant i förhandlingsdelegationer gentemot både privata och kommunala hyresvärdar, och agerat handledare på flera regionala utbildningar för förtroendevalda – bland annat om värdegrund.

– Väldigt tomt blir det. Man arbetar mycket ideellt. Självklart är det sorg i hjärtat. Men det är inget offer, utan ett konstaterande. Man har ett ansvar. Det här sätter fingret på hur förtroendevalda kan hamna i knepiga situationer då man måste ta sitt ansvar, säger Alexander Hutter.

Läs också Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder" Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.