Annons

Hyresgästföreningen säljer kollot Solgården: ”Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Inga fler sommarkollon för barn från utsatta områden på Hyresgästföreningens Solgården utanför Vänersborg. "Kostnaden för driften går inte att försvara utifrån medlemsnyttan", menar förbundsstyrelsen.
Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.
Foto: Kajsa Wedberg / Alice Winroth
Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

Sju år fick räcka. Nu säljer Hyresgästföreningen sin koloni- och kursanläggning Solgården öster om Vänersborg. Gården köptes för att användas till kolloverksamhet för barn och unga i utsatta bostadsområden. Men också för att erbjuda föreningens medlemmar en plats för rekreation, kurser, möten och utbildningar.

Sedan köpet 2015 har Solgården varit plasten för sommarkollo för barn från utsatta bostadsområden. Här syns verksamhetsutvecklare Murat Solmaz och fritidsledare Madeleine Nyberg tillsammans med några av barnen och ungdomarna.

– En förening, som Hyresgästföreningen, ska våga testa nya saker. Men tiderna förändras och nu har vår regionstyrelse beslutat att pengarna användas till verksamhet som kommer fler medlemmar till del, säger Peter Laang, regionchef för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

I september berättade Hem & Hyra att Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg bestämt sig för att avveckla Solgården som ordinarie verksamhet för regionen. Då fanns fortfarande ett litet hopp om att Hyresgästföreningen nationellt skulle driva kolloverksamheten vidare. Så blev det inte.

För trots att förbundsstyrelsen anser att Solgården varit en uppskattad plats för läger, utbildning, möten och uthyrning. Samt att verksamheten påverkat relationen mellan förtroendevalda och anställda positivt, så tackar de ändå nej till att driva Solgården vidare. Som skäl anges att kostnaden för driften inte går att försvara utifrån ett medlemsnyttoperspektiv.

Vad händer nu? 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Internt drar vi igång processen kring de en och en halv tjänst som vi haft på Solgården. Kollektivavtal gäller men det är för tidigt att säga exakt vad det kommer att mynna ut i. Externt kontaktar vi mäklare, som får lägga ut fastigheten för försäljning. Troligtvis tidigast efter jul.

Annons

Solgården består av flera hus med en total bo- och lokalyta på omkring 600 kvadrat. Tomten, som ligger just där Vänersnäs möter Halleberg, har en egen långgrund sandstrand och fri sikt ut över Vänern. Tomtytan är på drygt 7 040 kvadrat.

Föreståndare Mia Kjellsson och vaktmästare Anneli Johansson har stått för en stor del av renoveringsarbetet på Solgården.

När Hyresgästföreningen år 2015 köpte anläggningen av FUB Trollhättan, där FUB står för Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, Vuxna och Ungdomar, var prislappen 4,5 miljoner kronor. Sedan dess har Hyresgästföreningen investerat ungefär lika mycket som köpesumman i kommunalt VA, solceller, målning, nya fönster och tak samt annan upprustning.

Mycket av arbetet har skett med hjälp av ideella insatser av Hyresgästföreningens medlemmar. Ändå har kostnaden för driften legat på cirka två miljoner per år.

Är försäljningen ett misslyckande? 

– Nej. Det var ett modigt beslut att satsa på Solgården. Och jag tycker att vi ska vara stolta över både verksamheten som vi bedrivit där och över hur vi har tagit hand om och rustat upp anläggningen. Samtidigt är det här en organisation som sätter en heder i att inte höja medlemsavgiften och då måste vi alltid se över våra kostnader och använda pengarna där de gör mest nytta. Och, som det är nu, är det främst inom förhandling och juridik, säger Peter Laang.

Annons
Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

Vem skulle du gärna se ta över Solgården? 

– Det hade varit fantastiskt om det vore någon som drev anläggningen vidare i samma anda. Kanske Rädda barnen eller Unga örnar som har just barn och unga i fokus, säger Peter Laang.

Med tanke på det allmänt tuffa ekonomiska läget, är det här en bra tid att sälja fastigheter? 

Läs ocksåAgnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"Agnetha Andersson från Trollhättan valdes till ny regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Det är alltid bra tid att sälja när man inte har något behov av fastigheten längre. Om man behåller för att man tror att det är bättre rent ekonomiskt, är risken stor att kostnaderna för drift och underhåll blir högre än det man tjänar på att vänta med försäljningen, säger Peter Laang.

Läs också Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt" Hyresgästföreningen söker nya partners för sommarläger vid Vänern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.