Socialbidragstagare ska hindras från att flytta in
Landskronas socialt utsatta centrala och östliga delar ska lyftas. I handlingsplanen är det tydligt att inflyttningen av socialbidragstagare till Landskrona ska bromsas, och att folk som kan försörja sig själva i stället flyttar in. Hem & Hyra frågade Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande, vad det kan få för konsekvenser för de som bor där nu.
Vad är den politiska ambitionen, din vision? De som kan komma att flytta, vart ska de ta vägen?
– För att vi ska kunna hantera situationen, att få ut folk i arbete, jobba med mot bra skolgång så måste inflöde av människor som behöver den här hjälpen begränsas, den är övermäktigt för en stad av den här storleken.
Ändå, de som i dag bor i de här delarna av stan, vart ska de ta vägen?
– Det finns inga ambitioner i det här projektet att folk ska kastas ut eller vräkas. Ambitionen är istället att lyfta stadsdelen och därmed lyfta människorna som bor där.
Omflyttningen i Landskrona är stor. Förenklat flyttar under ett år cirka 3 000 personer in, och 2 700-2 800 ut. De som stannar kvar är nästan alla helt eller delvis beroende av försörjningsstöd. Enligt Torkild Strandberg är situationen ohållbar. Staden mäktar inte med att hantera de över 3 000 som är beroende av försörjningsstöd och den ständiga ökningen.
För snart en månad sedan presenterade Landskronas ledning planen för hur man ska vända den negativa utvecklingen i centrum och öster. Nu är det skarpt läge. På måndag förväntas kommunfullmäktige anta förslaget att Landskrona stad bildar ett gemensamt bolag med fem privata fastighetsägare, och sedan sätter bolagbildningen igång omedelbart. För det står en ny gemensam uthyrningspolicy i centrum.
Varför är en gemensam hyrespolicy så viktig?
– Vi har, för regionen, en helt unik inflyttning av människor som är beroende av väldigt stora insatser för att klara det dagliga livet. Det här tar sikte på det. Vi behöver en paus och ett andrum. Vi tror att en gemensam uthyrningspolicy skulle vara ett ganska verksamt redskap, säger Torkild Strandberg.
Enligt honom kommer uthyrningspolicyn att utarbetas av det nya bolagets styrelse och förhoppningen är att andra värdar följer efter.
Kan du säga något om hur den kommer se ut, blir den tuffare än den Landskronahem har i dag?
– Vad jag kan säga är att ambitionen är att man måste kunna ha en egen försörjning och sådana saker, men jag kan inte gå in på detaljer, det är inte utarbetat än.
Får Landskronahem också samma policy?
– Det beror på, det vore ju en väldig styrka om de antog samma. De har en bra i dag men det är möjligt att den kan bli bättre. Det finns bara fördelar om många spelar efter samma regler.
Tanken är också att Landskronahem ska ändra sina ägardirektiv. I direktiven finns kommunens mål för bostadsbolaget, både ekonomiska och sociala.
Varför ska Landskronahems ägardirektiv ändras?
– Vi kommer att titta på det under hösten. När det nya bolaget bildas, med ett tydligt uppdrag att hantera situationen i central och östra Landskrona, så blir det ett nytt inslag på lokala bostadsmarknaden. Då finns det all anledning att se över hur vår egna, stora och ganska dominerande aktör ska förhålla sig till den förändringen.
Läs här vad Hyresgästföreningen tycker om planerna.
Landskrona Stad bildar ett gemensamt bolag med fem privata fastighetsägare.
Det nya bolaget Landskrona Stadsutveckling AB utarbetar en gemensam uthyrningspolicy. Bolaget ska kunna köpa och sälja fastigheter och ska arbeta för viss ombildning till bostadsrätter.
Kommunen skjuter till 95,5 miljoner, och de privata fastighetsägarna 4,5 miljoner.
De privata ägarna är: HSB (400 hyreslägenheter och 500 bostadsrätter i området), Fastighets AB Tornet (268 lägenheter i området), Heimstaden (549 lägenheter i området), Lindström Fastigheter (150 lägenheter i området) och Svenska Hus (382 lägenheter i området).
”Boendemiljöer” rustas upp.
Hårdsatsning mot oseriösa fastighetsägare, bla genom ökat samarbete mellan myndigheter.
Motverka segregation, bland annat i översiktsplaner skapa ”bostadsmiljöer som kan attrahera en bredare social sammansättning”.