Annons

Sökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor”

Nyheter En kvinna som letade bostad blev av med 250 000 kronor. Bedrägeriet utfördes med kapning av bank-ID, ett brott som ökat kraftigt. Polisen varnar nu för den nya brottstrenden: rörliga QR-koder.
Se upp för det nya sättet att luras med QR-kod.
Foto: Johan Fyrk
Se upp för det nya sättet att luras med QR-kod. Dina konton kan länsas.

Samtidigt som bostadsbristen är skriande stor i Sverige, särskilt i storstäderna, söker sig många till Facebooks bostadsgrupper för att hitta en lägenhet. I grupperna lurar bedragare, som på olika sätt vill blåsa bostadssökande unga på pengar.

Hem & Hyra har tidigare i år granskat hur bedragare på nätet lurar privatpersoner på stora summor och ett knep var den så kallade kreditkollen, som går till ungefär så här:

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
  • Bedragarna lägger upp en annons på en lägenhet som många vill ha.
  • När folk hör av sig blir de tillsagda att gå igenom en kreditupplysning.
  • Men bedragarna tar i stället kontroll över deras bank-id och stjäl sedan pengar från deras konton.

Kontot länsades – fick ingen hjälp

En kvinna i Stockholm, som anmält sitt ärende till Allmänna reklamationsnämnden, blev i jakten på en lägenhet kontaktad av bedragare som låtsades ha en bostad att hyra ut. Bedragaren sa sig vilja göra en kreditupplysning av kvinnan, skickade en QR-kod som skapade ett nytt mobilt bank-id. Sedan länsades kvinnans konto på 250 000 kronor. Kvinnan har hört av sig till sin bank, som inte vill ersätta henne för förlusten.

En man som hyr ut sin villa i Västsverige råkade ut för ett liknande bedrägeri, men i det fallet lyckades hans hyresgäst ta över mannens bank-ID och komma över stora summor. Mannen ville få ersättning av socialtjänsten för pengaförlusten men blev nekad eftersom han inte varit ”tillräckligt aktsam” med sitt bank-ID.

Lotta Mauritzson på polisen varnar för fler bedrägerier med QR-kod.

Kvinnan och mannen är långt ifrån de enda som blir lurade på pengar via bank-ID. Lotta Mauritzson, brottsförbyggare på Polisens nationella bedrägericentrum, säger att man just nu ser en kraftigt ökad aktivitet för bedrägerier via bank-ID.

– Det blir fler polisanmälningar. Vi ser också att brottsvinsterna från de här bedrägerierna ökar. Gärningspersonerna riktar in sig på sådana saker där de får resultat, säger hon.

Annons

Telefonbedrägerier ökar med 40 procent

Mellan januari och juli i år anmäldes 16 217 så kallade wishingbedrägerier, där bedragare tar kontroll över personers konto genom att lura dem att använda sin telefon på olika sätt. Förra året var siffran 11 627, vilket innebär en ökning på 40 procent.

Lotta Mauritzson förklarar att när de kriminella har hittat ett lukrativt område försöker de utnyttja det så intensivt som möjligt innan någon kommer dem på spåren. Just nu finns det stora pengar att tjäna på bank-ID-bluffar.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Bankerna satte nyligen in en säkerhetslösning för att stoppa brotten: en rörlig QR-kod som gör inloggningen säkrare.

– Men nu har bedragarna kommit på att de kan livestreama QR-koden till sitt brottsoffer. På så sätt blir de ändå insläppta på banken, säger Lotta Mauritzson.

Så hur ska man tänka om någon ber en att använda en rörlig QR-kod i samband med lägenhetsuthyrning?

Läs ocksåHyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

– Använd den absolut inte. Du ska inte använda ditt bank-ID överhuvudtaget om någon säger åt dig att göra det. Bank-ID är som ditt pass på nätet och du ska vara jätterädd om det.

Annons

Om en uthyrare vill göra en kreditupplysning – hur ska man tänka då?

– Den som ska ta kreditupplysning ska ha avtal med ett kreditupplysningsföretag. Du behöver inte medverka till att en kreditupplysningen tas på dig.

Hur ska man tänka i övrigt för att inte bli lurad när man letar lägenhet på nätet? 

– Det främsta rådet är att inte ha bråttom när man söker bostad. Det kan inte hänga på en timme eller två om man får en lägenhet. Om någon försöker stressa dig att genomföra något ska du alltid backa. Be att få återkomma senare.

Läs också Uthyrningsföretag tog 77 000 kronor i överhyra – vd lovar bättring: ”Kommer inte hända igen” Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade” Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.