Annons

Solceller höjer inte Lenas hyra

Göteborg Drygt 130 hushåll i Bellevue får snart sin el från nymonterade solceller på hustaken. Anläggningen är HSB:s första på hyreshus i Göteborg, och kostar inte hyresgästerna någonting.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Lena Hafström och hennes grannar i HSB:s hus på Styckjunkaregatan och Fanjunkaregatan i Bellevue får snart sin el från solceller på taken. Några av panelerna syns på huset längst bak i bild.

Lena Hafström har bott på Styckjunkaregatan i 17 år. Hon har noterat de nya solcellerna på kvarterets fyra hus, och läst hyresvärdens lapp i trapphuset.

– Det står att vi inte ska få någon hyreshöjning på grund av det. Om det blir billigare att bo här vet jag inte. Men det kanske blir mer kontinuerlig värme, hoppas hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Rebecca Brorström, chef för Hyresfastigheter på HSB Göteborg, bekräftar att värden står för investeringen utan att kräva hyreshöjning av de 133 hushåll som berörs.

– Det här är ett led i vårt hållbarhetsarbete. På sikt kan vi komma att göra liknande investeringar på andra hyresfastigheter, säger hon.

Solcellerna i Bellevue är HSB:s första på hyreshus i Göteborg. Att det blev premiär just här berodde på att ett av husen, på Fanjunkaregatan, behövde nytt tak.

Läs ocksåSå ska västsvenska hyresgäster sänka planetens feber

När taket byttes passade HSB på att anlägga så kallade takintegrerade solceller på huset. Det är en ganska ny teknik som tidigare bland annat har testats på experimenthuset HSB Living Lab i Johanneberg.

Annons

Övriga tre hus har utanpåliggande solceller. Hela anläggningen genomgår nu slutbesiktning och ska börja producera el under hösten.

Målet är att kvarteret i Bellevue ska ligga i framkant även på andra sätt.

Läs ocksåUnika solenergihus invigs i Fjärås

– Nu säljer vi överproduktionen till Göteborg energi. Men tanken är att på sikt koppla samman de här byggnaderna med en likströmskabel, säger Rebecca Brorström, chef för Hyresfastigheter på HSB Göteborg.

Då kan de olika byggnaderna skicka överskottsel vidare till varandra. Det lönar sig betydligt bättre än om hyresvärden säljer överskottselen vidare, och köper in vid uttagstoppar.

Annons

Tekniken finns redan, men kräver än så länge tillstånd för att elen ska få delas i interna nät. En lagändring är sannolikt på gång, och HSB Göteborg inväntar den innan man tar nästa steg.

Det är dock oklart om en eventuell framtida besparing kommer hyresgästerna till del i form av sänkt hyra, menar Rebecca Brorström.

– Det är för tidigt att säga.

LÄS MER: Unika solenergihus invigs i Fjärås

Fakta: Solcellerna i Bellevue
  • Finns på HSB:s fyra hus på Fanjunkaregatan 1 och Styckjunkaregatan 1, 3 och 5.
  • Totalt 560 solceller täcker ungefär 900 kvadratmeter.
  • Väntas producera 150 000 kWh förnybar el per år.
  • Beräknas spara 6 ton koldioxidutsläpp per år.
Läs också Kan tvingas flytta – men Maya och Ann-Marie får ingen hjälp från ministern Åtta hyreshus i Luleå förses med solceller Bolag skrotar vindkraftssatsning – vindkraftverk brann upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.