Annons

Sonen misstänks ha flyttat in – då blev mamman uppsagd från ”kvinnohus”

Stockholm En 83 årig kvinna bor i ett hyreshus med smått unika krav: varken barn eller en partner får bo i lägenheterna. Det fick konsekvenser när värden misstänkte att kvinnans son flyttat in och hon inte betalade hyran under några månader. Nu har Kronofogden kopplats in för att vräka kvinnan.
Foto: Kenneth Samuelsson
Elgvinggården ligger inbäddat i grönska på Lyckovägen i Bromma.

Den nu 83-åriga kvinnan har bott i kollektivhuset i många år men blev förra året uppsagd. Skälet till uppsägningen var att hyresvärden hävdade att hon låtit sin son bo i lägenheten och därmed brutit mot regeln att endast ensamboende kvinnor får bo i Systrarna Elvings stiftelses lägenheter i Bromma. Som stöd för att mannen bodde i lägenheten hänvisades till klagomål från flera grannar.

Värdens andra skäl till uppsägningen var att sonen hade stört grannar genom att prata högt och inkvartera flera ylande hundar i lägenheten. Utöver det hade hyran inte betalats för tre månader under 2019 och 2020, varpå hon har en hyresskuld på 14 862 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt handlingarna i hyresnämnden i Stockholm har kvinnan fått flera varningar om att hon kan bli uppsagd om inte hyran betalas i tid, störningarna upphör och hennes son och hans hundar flyttar ut.

Klagomål på ylande hundar

Hem & Hyra har inte lyckats få tag i kvinnan men hennes son, som vill vara anonym, hävdar att han inte bott i lägenheten utan bara varit där och tagit hand om sin mamma.
När det gäller klagomålen från grannar; att han ska ha orsakat störningar i form av höga samtal och att hans hundar ska ha ylat,  menar han att det inte stämmer alls.
– Mina hundar är väldresserade och jag pratar inte högre än andra, säger mannen.

Annons

Historien slutade med att kvinnan blev uppsagd och skulle flytta senast första januari 2021, men när hon inte flyttade så hamnade ärendet i hyresnämnden i somras. I hyresnämnden använde hyresvärden bara hyresskulden som argument för att säga upp hyresgästen. Skälet var att hyresskulden hade vuxit från tre till fyra hyror som inte hade betalats, totalt 19 878 kronor.
I beslutet från juni gick hyresnämnden på värdens linje att hyresgästen ska sägas upp och flytta.
Men hyresgästen bor kvar och hyresvärden har därför kontaktat Kronofogden för att få hjälp att vräka kvinnan.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Hela historien som grundar sig i kravet att bara ensamboende kvinnor får bo i de 300 lägenheterna i Bromma bygger på stadgar från en svunnen tid och kan tyckas otidsenliga. Men bakgrunden till att Systrarna Elving startade stiftelsen för 80 år sedan var att kvinnor skulle kunna hitta en lägenhet med låg hyra.

Justitiekanslern reder ut frågetecken

En som har koll på stadgarna och historien om stiftelsen är Mari Heidenborg, Justitiekansler men också ordförande i Stiftelsen.
I ett mejl skriver hon.

”Systrarna Elfvings stiftelse sköts i enlighet med vad som ursprungligen stadgades i systrarnas testamente och som vi är skyldiga att iaktta. Stadgarna har i någon mån uppdaterats genom åren men är i huvudsak trogen det syfte som uttrycktes i testamentet, att tillhandahålla bostäder för ensamboende kvinnor. Det är mycket tydligt angivet att män inte ska bo i bostäderna”.

Annons
Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Men hur vanligt är det att kvinnan blir uppsagd för att det bott en man i hennes lägenhet?
”Våra hyresgäster är väl medvetna om villkoren när de flyttar in. Att en man besöker en hyresgäst och sover över är inte på något sätt problematiskt. Däremot är det emot stadgarna att en man flyttar in och bor permanent. Det är mycket ovanligt att så sker men det har förekommit. Under min tid som ordförande har det dock aldrig gått så långt som till uppsägning. I detta fall handlar det om en vuxen man, son till hyresgästen, som har flyttat in i lägenheten tillsammans med två hundar och som har uppträtt störande. Som du själv har refererat om ärendet finns det flera anledningar till uppsägningen, inte minst en befintlig hyresskuld. Vi har en pågående dialog med hyresgästens gode man och såvitt jag är underrättad har hyresgästen ett nytt boende att tillgå”, skriver hon.

Vad händer om en kvinna skaffar barn när hon bor i husen?
”Frågan har inte varit aktuell under min tid som ordförande. Oavsett vad som stadgas i systrarnas testamente är stiftelsen som hyresvärd självfallet bunden av hyreslagens bestämmelser. Om frågan skulle aktualiseras får vi göra en bedömning i det enskilda fallet och vad som ligger närmast till hands är att vi avvaktar och låter hyresgästen hitta en ny bostad och att vi i den mån vi har möjlighet kan vara henne behjälplig”, avslutar Mari Heidenborg mejlet.

Läs också Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Tv-tittande kvinna stör grannarnas nattsömn – kan tvingas flytta Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.