Spelreglerna åter på Stockholms hyresmarknad
Den borgerliga majoriteten i Stockholm har tidigare beslutat att Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder skulle lämna Sabo. Även allmännyttan i Järfälla och Värmdö har gått ur organisationen.
En följd blev att parterna berövades möjligheten att hänskjuta tvister till den så kallade Hyresmarknadskommittén, som har femtio års erfarenhet av förhandlingstvister.
Ingen visste riktigt säkert vad som skulle hända om höstens hyresförhandlingar skulle stranda.
– Jag såg med fasa risken att exempelvis 20 000 individuella hyresavtal skulle hamna i hyresnämnden säger Terje Gunnarson. Följden skulle kunna bli retroaktiva hyreskrav på upp emot ett och ett halvt år.
– Nu har staden tagit det politiska ansvaret för att förhandlingarna på Stockholms hyresmarknad ska fungera. Vi är överens om att den tryggheten är viktig.
Även moderata borgarrådet Joakim Larsson, som bland annat har ansvar för de kommunala bostadsbolagen, är nöjd.
– Vi vill att eventuella tvister ska kunna hanteras snabbt, säger Larsson. Det är nödvändigt för allmännyttan, men även andra fastighetsägare är beroende av detta. De privata fastighetsägarna ska ju invänta resultatet av de allmännyttiga förhandlingarna innan de kan inleda sina egna förhandlingar.
Gunnarson och Larsson är överens på ytterligare en punkt. Båda hoppas att allmännyttans förhandlingar ska kunna slutföras utan tvister, så att parterna slipper nyttja Hyresmarknadskommitténs tjänster.
Allmännyttan i Järfälla och Värmdö får även i fortsättningen klara sig utan tillgång till Hyresmarknadskommittén.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.