HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Staffanstorpshus höjer hyran med 4,5 procent

Staffanstorp ​Staffanstorphus höjer sina hyror med 4,5 procent från och med den 1 februari. Bara ett enda bostadsföretag i Sverige har hittills högre höjning när det gäller 2008 års hyror. Hyresgästföreningen anser att det är ett politiskt beslut som ligger bakom den kraftiga hyreshöjningen.

​Staffanstorpshus hade begärt 7,6 procent men det lyckades Hyresgästföreningen pruta ner. Peter Olsén, Hyresgästföreningens förhandlingsledare, är ändå missnöjd med resultatet.

– Höjningen hade varit lägre om inte politikerna blandat sig i förhandlingen, säger han.

Läs ocksåHyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Peter Olsén menar att en del av höjningen – 3,5 procent – går att förklara utifrån ekonomiska skäl. Men inte den sista procenten som beror på att ägarna tvingat Staffanstorphus att ändra reglerna för hur bolaget skriver av sina tillgångar. Det betyder att företaget måste öka sina intäkter med totalt 7 procent de kommande åren.

− Den ”politiska procenten” är ett försök att till varje pris övertyga hyresgästerna att köpa sina lägenheter. De vill göra det så dyrt som möjligt att bo i hyresrätt, säger Peter Olsén. 

Annons

Han misstänker att det egentliga syftet med hyreshöjningen är att stimulera processen att ombilda delar av det kommunala bostadsbolaget till bostadsrätter som inleddes förra året. Och pekar på att hyreshöjningen är den nästhögsta i landet. Endast i Östra Göinge kommun har hyran höjts med mer. Genomsnittshöjningen hittills ligger på  2,37 procent. 

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

− Det finns ingen substans bakom det uttalandet, det är något man kan kasta ur sig men kopplingen finns inte, säger Henrik Lethin (m), ordförande i Staffanstorpshus styrelse. 

Han påpekar att bolagets vd, Hans Johansson, under många år flaggat för att avskrivningsmetoden måste ändras.

Annons

− Om vi inte ändrar nu kommer hyresgästerna att få enorma höjningar senare på 6-7 procent årligen, det var helt ohållbart, säger Henrik Lethin. 

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Staffanstorpshus har omkring 1 200 lägenheter. Under förra året erbjöds de boende att köpa sina lägenheter. Den fjärde februari är det dags för den första köpstämman för en av de nybildade bostadsrättsföreningarna. 

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.