Staffanstorpshus höjer hyran med 4,5 procent
Staffanstorpshus hade begärt 7,6 procent men det lyckades Hyresgästföreningen pruta ner. Peter Olsén, Hyresgästföreningens förhandlingsledare, är ändå missnöjd med resultatet.
– Höjningen hade varit lägre om inte politikerna blandat sig i förhandlingen, säger han.
Peter Olsén menar att en del av höjningen – 3,5 procent – går att förklara utifrån ekonomiska skäl. Men inte den sista procenten som beror på att ägarna tvingat Staffanstorphus att ändra reglerna för hur bolaget skriver av sina tillgångar. Det betyder att företaget måste öka sina intäkter med totalt 7 procent de kommande åren.
− Den ”politiska procenten” är ett försök att till varje pris övertyga hyresgästerna att köpa sina lägenheter. De vill göra det så dyrt som möjligt att bo i hyresrätt, säger Peter Olsén.
Han misstänker att det egentliga syftet med hyreshöjningen är att stimulera processen att ombilda delar av det kommunala bostadsbolaget till bostadsrätter som inleddes förra året. Och pekar på att hyreshöjningen är den nästhögsta i landet. Endast i Östra Göinge kommun har hyran höjts med mer. Genomsnittshöjningen hittills ligger på 2,37 procent.
− Det finns ingen substans bakom det uttalandet, det är något man kan kasta ur sig men kopplingen finns inte, säger Henrik Lethin (m), ordförande i Staffanstorpshus styrelse.
Han påpekar att bolagets vd, Hans Johansson, under många år flaggat för att avskrivningsmetoden måste ändras.
− Om vi inte ändrar nu kommer hyresgästerna att få enorma höjningar senare på 6-7 procent årligen, det var helt ohållbart, säger Henrik Lethin.
Staffanstorpshus har omkring 1 200 lägenheter. Under förra året erbjöds de boende att köpa sina lägenheter. Den fjärde februari är det dags för den första köpstämman för en av de nybildade bostadsrättsföreningarna.