Annons

Stambyten kostar olika för hyresgästerna i Skåne

Skåne Mellan 0 och 1750 kronor. Så mycket har det skiljt sig i hyrespåslag efter de kommunala bostadsbolagens senaste stambyten. Det visar Hem och hyras kartläggning. Tio av elva bolag som svarat på Hem och hyras enkät har samtidigt höjt standarden i bostäderna.
Foto: Ossian Sandin
Stambyten i Gamlegården.

Vatten- och avloppsrören börjar nå sitt slutdatum i Gamlegården och Kristianstadsbyggen har börjat byta ut stammarna i områdets 1 850 lägenheter.

Samtidigt renoverar bolaget badrummen. För hyresgästerna betyder det högre standard men också ett hyrespåslag som vid senaste stambytet landade på cirka 250 kronor, och en ny hyra som inte längre inkluderade vattenförbrukningen.

Men när hyresgästerna i Gamlegården fått ett hyrespåslag har hyresgäster i Trelleborgshem helt klarat sig undan höjningar. Där har hyresgästerna fått välja den standard de vill ha. Ett nytt badrum har till exempel kostat 450 kronor medan inga extra åtgärder alls, mer än att stammarna gjorts vid, inneburit bibehållen hyra.
Orsaken är att de delvis använt sig av en billigare teknik, så kallad relining, som innebär att de gamla rören fodras med en plasthinna. På så sätt har inte badrummet behövt rivas ut.

Själva stambytet räknas nämligen som underhåll och är i sig inte skäl till att höja hyran. Men den billigare tekniken har en baksida, den är mindre hållbar, menar ekonomichefen på Kristianstadsbyggen Kristina Ringdahl.

– Tekniken har inte funnits så länge och går inte alltid att använda, vi förespråkar byten av stammarna, säger hon.
Helsingborgshem ligger högst vad gäller hyreshöjningar. Men det är också stor skillnad mellan bolagets olika projekt.

Enligt vd Jonas Hansson beror det på att husen haft olika tekniskt skick. I Fredriksdal fick hyresgästerna ett helkaklat badrum och betala drygt 600 kronor mer i hyra efter senaste stambytet. Desto mer blev det för de boende i Drottninghög, där standarden i ett par av de nergångna 60-talshusen höjts kraftigt. Efter renoveringen landade de lägsta hyrespåslagen på mellan 1 380 och 1 750 kronor, beroende på vilken standard som funnits i lägenheten sedan tidigare.

– Det är alltid en avvägning. Ska vi byta när det går sönder eller göra allt på en gång? Just på Drottninghög har vi valt ett stort underhållspaket på en gång, säger Jonas Hansson, vd på Helsingborgshem.

Hyreshöjningen för alla standardhöjande renoveringar är framförhandlade med hyresgästföreningen enligt en tabell där exempelvis ett byte av en uttjänt dörr till en säkerhetsdörr kan kosta 120 kronor i hyrespåslag.

Men när de stora stamrenoveringarna drar igång passar bolagen ofta på att göra annat som ändå måste göras inom de närmsta åren, enligt Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Norra Skåne.

– Jag har en viss förståelse för det men kostnaderna riskerar att dra iväg. Det är viktigt att de tar hänsyn till dem som bor där. Ibland gör de mer än nöden kräver och det är vi tveksamma till, säger han.

 

Bostadsbolag/Plats Projektets avslut Hyreshöjning Åtgärder
Helsingborgshem (Drottninghög) 2016 Utan extra tillval blev höjningen 1380-1750 kronor för en trea på 72 kvadratmeter. De olika höjningar beror på vilken standard lägenheterna haft sedan tidigare. Nytt badrum med kakel och klinker. Eldriven handdukstork, ny dörr, ny elinstallation, ny från och tilluftsventilation med värmeåtervinning och ny köksfläkt. Utvändigt och i de allmänna utrymmena fick husen bland annat nya fönster, franska balkonger, nya trapphus, nya planteringar och nytt yttertak.
Höganäshem (Orion/Baneret) 2017 För en 2:a på 56 kvm blev hyreshöjningen 783 kronor. Badrumsrenovering, tak och fasadrenovering, upprustning av källare, ny ventilation, passagesystem, fönsterbyte.
LKF (Lund/Linero) Pågående För en 2:a på 65,4 kvadratmeter blev hyreshöjningen 626 kr. Kakel och klinker i badrum, nytt porslin och nya sakvaror, ny lägenhetsdörr, nytt passagesystem med porttelefon, tillgänglighetsanpassning av entréer samt närvarostyrd belysning, postboxar på entréplan och tidningshållare utanför lägenhetsdörr, digitalt bokningssystem till tvättstugan, närvarostyrd belysning i källare, utemiljöåtgärder med fler bänkar, sittytor och aktivitetsytor.
MKB (Nydala) 2017 För en 2:a på 55 kvm blev höjningen 364-529 kronor, de olika höjningarna är beroende på vilken standard som fanns i lägenheten innan renoveringen. Taggsystem, elomdragning, helkaklat badrum.
Båstadshem (Mercurievägen) 2012 . 400 kronor i höjning oavsett storlek på lägenhet. Badrumsrenovering.
Göingehem (Knislinge) Pågående Lägst höjning 400 kronor oavsett lägenhetsstorlek. Plastmatta i badrum eller halvkaklat.
EBO(Eslöv/Rönnberga) 2014/2015 Lägst höjning 400 kronor oavsett lägenhetsstorlek. Badrummen renoverades.
Ängelholmshem (Tusenskönan) 2017 470 kronor i höjning oavsett lägenhetsstorlek. Nya köksstammar. Nytt golv i kök och målning av väggar i kök. Nya vitvaror om de var äldre än 3 år.
Svalövshem (Kvarngatan 26) 2017 Hyran höjs med 350 kronor oberoende av storlek på lägenheten. Badrumsrenovering med nytt kakel och klinker, där sådant saknats eller varit halvkaklat samt stamrenovering.
Kristianstadsbyggen (Kina) Pågående För en 2:a på 63 kvadratmeter höjs hyran med 337 kronor, den nya hyran är exklusive vatten till skillnad från före hyrespåslaget. Kakel och klinker i badrummet. Nya sakvaror och elektrisk handdukstork. Nytt kakelstänkskydd och blandare i kök. Säkerhetsdörr. Troaxgaller i källarförråden. Trapphusmålning. Nytt källsorteringshus. Renovering av utvändiga trappor och källartrappor. Balkongfronter byts. Nya cykelställ, vissa under tak installeras. Nytt ventilationsaggregat.
Trelleborgshem (Stigbygeln 6) 2017 Ingen höjning. Hyresgästen har själv möjlighet att bestämma om den vill uppgradera sitt badrum, ett helkaklat badrum kostar exempelvis 450 kronor.
Fakta: Så gjordes undersökningen

De kommunala bostadsbolagen i Skåne fick uppge vad hyreshöjningen blev vid det senast avslutade stambytesprojekten genom att använda en tvårumslägenhet som exempellägenhet. Där det inte funnits tvårummare har bolagen använt sig av en lägenhet med tre rum och kök. Av de 31 kommunala bostadsbolagen hade 11 bolag aktuella exempel på stambyten, det vill säga där avloppsstammarna eller kall- och varmvattenstammarna bytts ut.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.