Annons

Stjärnförhandlare går till motståndarsidan

Landskrona Förhandlingarna i norra Skåne har strandat och hårda ord avfyras från bägge läger. Då väljer Hyresgästföreningens förhandlare att säga upp sig − för att ta jobb hos motståndaren.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Hyresgästföreningen i Landskrona hamnat i konflikt med förvaltningsbolaget Kanslihuset, som representerar de privata fastighetsägarna Heimstaden, HSB, Paulssons Fastigheter och Brinova.

De senaste två månaderna har förhandlingarna för 2 200 lägenheter strandat, och Kanslihuset har även anklagat Hyresgästföreningen för att vara oprofessionell och dikatorisk, likt en Sovjetstat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För ett par veckor sedan, mitt under pågående slitning, valde en av norra Skånes stjärnförhandlare, Tor Berger, att säga upp sig från Hyresgästföreningen − för att till våren påbörja en tjänst hos Kanslihuset.

Norra Skånes regionchef Richard Mortenlind är besviken över beslutet.

− Självklart tycker vi det är ytterst beklagligt att han valt att lämna oss, det här är en av våra främsta förhandlare som sitter på enorm kunskap om Hyresgästföreningen och sitt ansvarsområde. Men vi vet att det inte finns något missnöje bakom. Det är ett steg i hans yrkesmässiga utveckling. 

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Du säger själv att han sitter på enorm kunskap − kan det här skada Hyresgästföreningen och förhandlingsarbetet?

− Nej, det tror jag inte. Han jobbar inte med frågor som rör Kanslihuset nu, när det här blev känt för oss avvecklade vi hans insatser som är kopplade till dem.

Annons

Är det inte ett problem att kunnig personal går över till motståndarsidan?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

− Det är såklart alltid ett problem när man mister kompetens och erfarenhet, så är det ju. Men det finns en arbetsmarknad och alla har sina anledningar till att göra sina yrkesval. Det är heller inte ovanligt att människor går från fastighetsägarsidan till oss.

Är det bättre lön som lockar folk att gå?

− Nja, vad jag har förstått så är det inga astronomiska skillnader lönemässigt mellan att jobba här eller på fastighetsägarsidan. Hyresgästföreningen är en fantastisk arbetsgivare och tittar man på förmånssidan är den bra.

Tor Berger har ett förhållande med en av dina medarbetare i Skåne, som också jobbar med förhandlingsfrågor. Hur ser du på det?

 − Det där är helt och hållet en internfråga som vi behandlar på bästa sätt inom vår enhet. Jag ser det inte det som ett problem.

Annons

Som tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne är Tor Berger ödmjuk inför det faktum att jobbytet kan sticka i ögonen. Men efter 15 år inom organisationen behövdes en karriärväxling, resonerar han.

 − Det här har inte varit superenkelt. Jag har haft jättefina år på Hyresgästföreningen och hoppas att kollegorna tycker att jag varit lojal och jobbat hårt. Men det är egoistiska, egna skäl som gör att jag väljer att gå över till den andra sidan. Det är en utmaning rent personligen som är den stora anledningen.

Kommer ditt byte att skada Hyresgästföreningen?

 −Nej, det är att ge mig själv lite för stor betydelse. Hyresgästföreningen är långt mycket starkare än så. Visst, jag tar med mig kompetens, men den kompetensen finns redan på andra sidan.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.