Annons

Stjernkvist vill diskutera uttaget

Norrköping Den styrande majoriteten vill ta 211 miljoner kronor ur Hyresbostäder. Men Lars Stjernkvist (S) är beredd att diskutera med Hyresgästföreningen hur uttaget ska gå till.
Foto: Jakob Kindesjö
Den styrande kvartetten i Norrköping presenterade sitt budgetförslag för 2016-2019.

Den styrande majoriteten i Norrköping bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna presenterade i dag sitt budgetförslag för de kommande fyra åren. Enligt kvartetten står kommunen inför stora investeringsbehov och vill nu göra satsningar på bland annat personalförstärkningar inom skola, vård och omsorg samt effektivare plan- och byggprocessarbete.

Under nästa år vill man genomföra reformer för 153 miljoner kronor. Åtgärder som ska finansieras bland annat genom att kommunalskatten höjs med 50 öre, vilket beräknas ge ett tillskott på 134 miljoner kronor. Fram till 2019 ska kommunen göra besparingar på 140 miljoner kronor. Men man vill även göra ett ägaruttag på 211 miljoner kronor ur sitt bostadsbolag Hyresbostäder, utöver de årliga uttagen på omkring 14 miljoner kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– I det här läget när Hyresbostäder haft en så kraftig förmögenhetstillväxt, då är det rimligt att man använder en del av den förmögenheten för att finansiera de stora investeringar vi behöver göra, säger Lars Stjernkvist, kommunalråd (S) i Norrköping. 

Vad ska de här 211 miljonerna användas till?
– De kommer att användas inom bostadsområdet. Det finns en lagstiftning som är tydlig vad pengarna får användas till och vi följer och ska följa den lagstiftningen. De investeringar som bostadsbolaget är med och finansierar måste vara kopplade till boendet och olika bostadsändamål. Det kan vara äldreboenden, förskolor, lekparker, infrastruktur inom bostadsområdet.

 Kan det handla om förskolor om det ska vara bostadsändamål?
– Jag kan inte lagstiftningen exakt, men vi ska definitivt inte använda det till något annat än vad lagen tillåter, säger Lars Stjernkvist.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

Hur de 211 miljonerna ska tas ut ur bolaget är ännu inte klart. Enligt Stjernkvist är en möjlighet att pengarna ligger kvar hos bolaget och att Hyresbostäder själva genomför de tänkta investeringarna eller att pengarna plockas ut ur bolaget genom ett eller flera uttag.

Annons

– Där tar vi gärna ett resonemang med Hyresgästföreningen om hur det ska gå till. Vi har förstått att de är väldigt kritiska till att vi använt den här formen av värdöverföring. Där kan man diskutera andra modeller för hur man gör det. Handlar det om teknik kan vi säkert bli överens. Men det viktiga är, att när vi står inför viktiga investeringar i Norrköping så vore det fel av oss att inte använda oss av den förmögenhet vi faktiskt har, säger han.

Så du vill ha en dialog med Hyresgästföreningen?
– Ja om det finns ett intresse. Men tyvärr har det varit ett tonläge i Norrköping som varit fullständigt obegripligt. Vi gör inget annorlunda än andra kommuner. Men ändå har man drivit en kampanj som varit oerhört hätsk. Så jag har inte uppfattat att intresset för dialog har varit så stort. Men skulle det finnas så är jag den förste att glömma det gamla och se framåt och föra en dialog för det tycker jag är angeläget att göra med hyresgästerna, säger Lars Stjernkvist.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Men Hyresgästföreningen är mycket kritisk till kvartettens planerade uttag ur Hyresbostäder, pengar som de menar bör gå tillbaka till hyresgästerna i form av satsningar på underhåll.

– Jag vet att man behöver mer pengar till vård och omsorg. Men varför ska hyresgästerna hos Hyresbostäder vara med och betala kommunens underskott och inte hela skattekollektivet? Det här är en extraskatt för oss som bor hos Hyresbostäder, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping.

Vad säger du om inviten till att diskutera uttaget?

– Jag kan absolut ställa upp på att diskutera pengauttaget, men det handlar i så fall inte hur det ska gå till utan om hur mycket pengar som ska tas ut. Det har sagts att uttaget inte ska påverka bolagets underhåll och nyproduktion. Om de har så gott om pengar så har jag svårt att se att man behöver höja hyrorna framöver, säger hon.

Annons

Vad har du mött för reaktioner på förslaget?

– Folk säger att det är för jävligt, de har tyckt att 14 miljoner kronor varit mycket tidigare. I morgon vid klockan halv tre så kommer vi genomföra en demonstration utanför rådhuset för att visa vårt missnöje. Den här gången är det barrikaderna som gäller, säger Anita A:son Landegren.

Kvarttetens budgetförslag ska upp till beslut i kommunfullmäktige den 19 oktober.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.