Annons

Stockholm ska förtätas och bli mer miljövänligt

Stockholm En förtätad stad har miljömässiga fördelar, Staden ska växa och inte vara ett museum. Det var alla politiker överens om när nästan 200 personer samlades i går kväll för att diskutera Stockholms översiktsplan och ställa frågor.
– Den här planen handlar mer om nytt och modernt byggande till skillnad från den förra översiktsplanen som hade fler gröna samband, sade Maria Hannäs (V). Hon efterfrågade också mer utrymme för barn och funktionshindrades perspektiv.
 
Centerns Per Ankersjö efterfrågade mer djärvhet hos stockholmarna, att man skulle våga ta ut svängarna mer.
– Bygg ett par skyskrapor i city för att spara parkytor, utnyttja taken och använd marken mer effektivt, sade Per Ankersjö.
 
Miljöpartiets Emilia Hagberg saknade lösningar på hur staden ska göra för att minska bilismen.
– Planen ger inga svar på hur vi ska lösa de här problemen. Förbifarten leder till ett fortsatt bilsamhälle, som i längden är ohållbart. Hur ska värdefulla grönområden skyddas? frågade Emilia Hagberg.
 
Fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal betonade att det alltid finns en avvägning vid den här typen av dokument.
– Översiktsplanen ska visa vägen, men inte exakt hur vi ska nå dit. Bilen kommer att ha en fortsatt viktig roll i Stockholm, men kommer också att få anpassa sig.
– Det viktigaste är att staden fortsätter att växa utåt och att vi får bort barriärer som till exempel industrier eller den stora trafikapparaten runt Gullmarsplan, sade hon.
 
Madeleine Sjöstedt (FP) kände sig hemma i översiktsplanen men gjorde varnande exempel av grönområden i Söderort.
– Vi vill inte ha några gröna kilar som skapar klyftor och otrygghet att röra sig mellan olika områden. Här behöver vi fler kulturella verksamheter, butiker och människor, sade Madeleine Sjöstedt.
 
Göran Oljeqvist (KD) var också inne på att översiktsplanen inte ska vara exakt.
– Ett sådant här dokument ska hålla i flera år och ange en inriktning.
– Det som är viktigast är att infrastrukturen läggs först och att man planerar resten sen, konstaterade Göran Oljeqvist.
 
Roger Mogert (S) ville inte peka ut något särskilt som var dåligt med översiktsplanen men ville påpeka att stockholmarna inte är en enhet.
– Det är svårt att generalisera stadens invånare. Sen måste vi också bygga en stad där det går att flytta hemifrån, sade han.
 
Mötet var också ett avslut på utställningen av förslaget och tjänstemännens arbete. Nu är det upp till politikerna att anta planen och fatta beslut som ligger i dess linje. Planen beräknas att klubbas igenom i februari av kommunfullmäktige. En översiktsplan är vägledande men inte juridiskt bindande.​

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.