HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stockholms unga kvar i föräldrahemmet

Stockholm Bostadsmarknaden för landets unga är tuff. Allra tuffast är det i Stockholm. 75 000 av huvudstadens 20-27-åringar bor kvar hemma.
Foto: Sabo/Cecilia Landmark.
Fler bor kvar hemma. Andelen unga vuxna som bor kvar hemma ökar, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. De flesta gör det ofrivilligt.

I årets rapport om har Hyresgästföreningen intervjuat drygt 1 000 unga vuxna om deras boendesituation. Knappt hälften av dem kommer från Stockholms stad, resten från övriga kommuner i regionen.

Nästan en tredjedel av dem svarar att de bor kvar hemma i flick- eller pojkrummet, vilket är en ökning med ett par procentenheter sedan 2015, då undersökningen gjordes senast. När siffrorna räknats upp med hjälp av Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik motsvarar det 75 000 personer. Av dem skulle 60 000 vilja flytta hemifrån.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Det vi kunnat se är att en större andel unga i välbärgade förortskommuner bor kvar hemma, förmodligen för att de inte är så trångbodda även om man bor kvar hos föräldrarna. Medan de som är mer trångbodda känner sig tvingade att ge sig ut på andrahands- och tredjehandsbostadsmarknaden, säger Stefan Runfeldt, utredare på Hyresgästföreningen som tillsammans med Love Börjeson tagit fram rapporten

Annons

De flesta av de hemmaboende, knappt 46,5 procent, drömmer om att flytta till en bostadsrätt, medan knappt 35 procent föredrar att bo i hyresrätt. Drygt 12 procent vill bo i hus och fyra procent längtar efter en studentbostad.

– Vi tror att man anpassar sin förväntning till hur bostadsmarknaden ser ut. Det är svårt att att få tag i en hyresrätt och då förväntar man sig inte det. Dagens unga är också vana vid en låg räntenivå och därför ser man inte samma risk att investera i en bostadsrätt, säger Stefan Runfeldt.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Bland den majoritet av de unga som har flyttat hemifrån är långtifrån boendesituationen tryggad för alla. Knappt en tredjedel bor i andrahand, eller är inneboende och den andelen ökar. För dem som bor i andrahand innebär det i regel inte bara en större osäkerhet utan även högre boendekostnad. Andrahandshyresgästerna har en medianboendekostnad på 6 300 kronor i månaden.

Annons

En tredjedel har tagit sig in på bostadsrättsmarknaden, medan knappt 23 procent fått tag i ett förstahandskontrakt till en hyresrätt.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.