HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stödmedlemmar kan stärka föreningen

Nyheter Hyresgästföreningen skulle kunna bli ännu starkare om man införde någon typ av stödmedlemskap. Förbundsstyrelsen har därför sagt ja till att nya medlemskapsformer ska utredas.

Målet är att de 527 000 medlemmar som Hyresgästföreningen hade den sista augusti ska bli fler än 546 000 den sista december 2017.

– Vi har som mål att bli fler medlemmar så att vi får ännu större kraft bakom vår bostadspolitik, säger Susanne Rickan, nationell medlemsstrateg på Hyresgästföreningens riksförbund.

Läs ocksåHistoriskt medlemstapp för Hyresgästföreningen – men optimismen spirar

I dag är omkring en tredjedel av hushållen i målgruppen medlemmar och Rickan säger att det finns stor potential att öka den andelen. För att lyckas krävs en ny medlemsstrategi och en av vägarna skulle kunna vara att vända sig till dem som inte bor i hyresrätt.

– I strategin har förbundsstyrelsen nu beslutat att vi ska börja utreda alternativa medlemskapsformer. Det skulle till exempel kunna handla om en typ av stödmedlemskap.

– Man skulle kunna fånga upp dem som redan är medlemmar och som flyttar till bostadsrätt eller villa. Det skulle kunna stärka vår opinionsbildning kring behovet av att bygga fler hyresrätter för att minska bostadsbristen.

Läs ocksåBrutalt medlemstapp på grund av coronapandemin

 Ett särskilt studentmedlemskap är också något som skulle kunna bli verklighet.

– Det finns på kartan och det diskuteras, säger Rickan.

 Nya medlemskapsformer är inte det enda som kan bidra till en positiv medlemsutveckling. Efter att ha knackat dörr i 100 år ska Hyresgästföreningen nu också ta mer hjälp av sociala medier för att värva fler medlemmar.

Läs också(V)ill att försörjningsstöd täcker avgift i Hyresgästföreningen

– Vi kommer att utveckla våra kanaler för medlemsrekrytering. Det handlar om digitala kanaler och sociala medier. Vi kommer till exempel att få en ny webbsajt i höst och det kommer att ge oss mycket större möjligheter att fånga upp fler potentiella medlemmar.

Fakta: Fler än en halv miljon medlemmar

De första hyresgästföreningarna bildades i början av 1900-talet, men den äldsta som finns i dag bildades i Nynäshamn söder om Stockholm 1915.

 När Hyresgästernas riksförbund bildades åtta år senare hade medlemsföreningarna omkring 8 000 medlemmar. I dag finns drygt 1 400 lokala hyresgästföreningar med totalt fler än 527 000 medlemmar.

Läs också Så vill Hyresgästföreningen i Norrland växa Klart att även Falun nekar extrastöd för medlemskap

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.