HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

(V)ill att försörjningsstöd täcker avgift i Hyresgästföreningen

Göteborg Vänsterpartiet i Göteborg kräver att medlemsavgiften i Hyresgästföreningen ska ingå i försörjningsstödet. Skälet är den pågående Coronapandemin.
Foto: Pressbild/Vänsterpartiet Göteborg
”Det är lätt hänt att man bara ser till dem som är högljudda i samhället, men de svagaste drabbas värst av Coronakrisen. Nu lyfter vi frågan och visar hur viktigt medlemskap i Hyresgästföreningen är”, säger kommunalrådet Jenny Broman (V) i Göteborg.

– Vi tycker att det är viktigt att ha någon bakom sig om man riskerar att stå utan bostad. Coronakrisen har ställt frågan på sin spets, säger kommunalrådet Jenny Broman (V).

Covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya Coronaviruset, får stora effekter på samhällsekonomin och drabbar många människors privatekonomi hårt. I Göteborg riskerar inte hyresgäster inom allmännyttan bostaden, eftersom Framtidenkoncernen beslutat att stoppa Coronarelaterade vräkningar.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

Men hur privata hyresvärdar agerar kan politikerna inte styra över. Hyresgäster kan också behöva hjälp med annat än uppsägningstvister.

Därför vill Vänsterpartiet att medlemskap i Hyresgästföreningen ska täckas av försörjningsstödet.
– Hyresgästföreningen kanske inte är det man prioriterar när räkningarna ska betalas, men man kan hamna i en sårbar situation där man behöver veta vad som gäller och få hjälp, säger Jenny Broman.

Det kostar 85 kronor per månad att vara medlem i Hyresgästföreningen. Vänsterpartiet i Göteborg har inte räknat ut den exakta prislappen för förslaget.
– Men socialförvaltningen ska inte behöva stå för kostnaden, den får ingå i allt det som staden behöver satsa på. Vi vill att alla våra förslag som rör Corona ska särredovisas.

Läs ocksåKopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag

Vad säger du till dem som ser förslaget som ett stöd till Hyresgästföreningen?
– Det är inte bara Hyresgästföreningen som ska stå upp för de här rättigheterna, men just nu är föreningen det forum som finns för hyresgäster som behöver hjälp. Det är självklart frivilligt att bli medlem, men de ekonomiska förutsättningarna ska inte avgöra.

Kommunstyrelsen behandlar Vänsterpartiets yrkande i morgon, onsdag den 22 april. Sverigedemokraterna är emot förslaget, med motiveringen att det inte ingår i kommunens kärnuppgifter att finansiera enskilda medborgares självvalda medlemskap i intresseorganisationer.

Jenny Broman håller inte med om den tolkningen.
– Kostnaden för att värna om rättigheterna om hur man bor är mer att likna vid fackliga avgifter, som kan ingå i försörjningsstödet. Jag tycker att det är konstigt att hushåll som har råd kan få sina rättigheter tillgodosedda medan andra inte kan få det. Det blir väldigt ojämlikt.

Läs ocksåKämpigt för de små allmännyttorna i Värmland

Hon tycker det är viktigt att lyfta frågan, men ser chansen att få gehör under morgondagens möte i kommunstyrelsen som ganska liten.
– Jag hoppas att resten av partierna ser att Coronakrisen drabbar de som har minst medel. Alla kanske inte förstår hur betydelsefullt det kan vara med stöd från Hyresgästföreningen i en utsatt situation.

Ekonomiskt bistånd beviljas till olika kostnader för en skälig levnadsnivå. Lägstanivån sätts av en riksnorm. I övrigt är Socialtjänstlagen en ramlag och därför är det upp till varje kommun eller stadsdel att dra upp egna riktlinjer.

Hem & Hyra har tidigare kollat hur västsvenska kommuner ställer sig till medlemsavgiften. Då fanns det skillnader i bedömningen mellan stadsdelarna i Göteborg. Läs granskningen från 2015 här.

Läs också EHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk Sala går mot strömmen - elpriset rusar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.