HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så vill Hyresgästföreningen i Norrland växa

Västerbotten Hur ska Hyresgästföreningen får fler medlemmar? Det diskuterades under en träff i Umeå, då region Norrlands samtliga medarbetare deltog.
Foto: Ulrika Vallgårda
Maria Stenberg, regionchef, Elisabeth Ennerfors, enhetschef för kommunikation, opinion och förhandling, och Jonas Nygren, förbundschef diskuterade med Hyresgästföreningens medarbetare i Norrland hur de ska kunna öka medlemsantalet.

Målet är över 50 procents anslutning bland hyresgästerna fram till 2027.  Idag ligger andelen medlemmar på 34,6 procent i Sverige totalt och i Norrland 28,6 procent.

– 2019 ökade vi med 712 medlemmar i region Norrland och det är ju jättebra. Men precis som i landet i övrigt har vi bostadsområden med en hög organisationsgrad och bostadsområden med en låg organisationsgrad. Det är det vi ska jobba med nu, att identifiera potentialen, säger regionchefen Maria Stenberg.

Läs ocksåHyresgästföreningen beräknas nå medlemsmål – om 84 år

På medarbetardagen i Folkets hus i Umeå deltog även förbundschefen Jonas Nygren. Han berättar att Hyresgästföreningens riksförbund, som startade 1923, har haft flera dalar och toppar genom årens lopp. Som störst var man på 1990-talet med nästan 700000 medlemmar. Sedan tappade man till 540000 medlemmar och har legat på det antalet ganska konstant i många år.

Till 2027 finns ett uttalat mål att bli 800000 medlemmar, vilket innebär över 50 procent av det totala antalet hyresgäster i Sverige. Ett annat mål är att det ska bli över 22000 aktiva som är engagerar i föreningen på ett eller annat sätt.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att fånga engagemang och nå ut till nya medlemmar. Vi behöver fokusera på vad människor vill göra och engagera sig i och inte på vad vi vill att de ska göra, säger han.

Läs ocksåSjälvkritik och framtidsplaner på västsvenskt fullmäktige

Elisabeth Ennerfors, enhetschef för kommunikation, opinion och förhandling i Norrland, ger några exempel på vad en lokal hyresgästförening kan göra:

– Det går att ordna barn- och familjeaktiviteter, trivselaktiviteter, isbana, återbruk – ja, det finns mycket. Man kan också hjälpa till att förhandla hyror genom att ingå i en förhandlingsdelegation, säger hon.

Hur kommer det sig att Norrland ligger på lägre nivå än Sverige totalt?

Läs ocksåAntalet medlemmar minskade i Norrland

– Det finns säkert olika svar på den frågan. En del är vår geografi, en del att vi inte har haft rekryterare på plats kontinuerligt, det vill säga att vi har haft rekryterare i vår region endast periodvis, säger Maria Stenberg.

Läs också Brutalt medlemstapp på grund av coronapandemin Inkomsttak för medlemsvärvare gäller inte alla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.