Annons

Stopp för ägarlägenheter i Stockholms stad: ”Nu vill vi satsa på allmännyttan”

Stockholm I Stockholm har antalet ägarlägenheter ökat de senaste åren. Nu sätter det nya rödgröna styret stopp för den omdebatterade boendeformen. "Vi vill prioritera markanvisningar för bostadsrätter och hyresrätter", säger biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S).
Foto: Naomi Grossman/Linda Dahlin
"Ägarlägenheter är ett ideologiskt bostadsexperiment som inte har slagit så väl ut", säger biträdande finansborgarråd Anders Österberg (S).

Ägarlägenheter är en ny upplåtelseform för bostäder som kom till Sverige 2009. De innebär att den som köper en ägarlägenhet blir lagfaren ägare, vilket bland annat ger ägaren frihet att hyra ut bostaden utan tillstånd.

Tidigare har boendeformen varit mest vanlig i fjällen, där många köpt fjällstugor som de hyr ut periodvis. I övriga landet är boendeformen inte särskilt vanlig. Men de senaste åren är det en boendeform som ökat i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kraftig ökning i Stockholm

Under perioden juli 2019 – juli 2020 gick antalet ägarlägenheter från cirka 100 stycken till cirka 1000 i huvudstaden, enligt en rapport från Svefa, som erbjuder fastighetsrådgivning.

Den förra politiska majoriteten i Stockholms stad var för blandade upplåtelseformer och var positiva till att det byggdes fler ägarlägenheter.

Annons

Men nu är det stopp för nya ägarlägenheter i Stockholm. Det rödgröna styret kommer att upphöra med markanvisningar för den omdebatterade boendeformen.

Läs ocksåStor ökning av ägarlägenheter - har tiodubblats på ett år

– Med ägarlägenheter ökar spekulationsinslaget på bostadsmarknaden, likaså andelen hyresgäster med osäkra hyresförhållanden. I andra europeiska länder har vi sett hur dessa lägenheter domineras av Airbnbuthyrning och korttidskontrakt, säger Anders Österberg (S), biträdande finansborgarråd i Stockholms stad.

Vill prioritera hyresrätter

Stoppet för ägarlägenheter finns med i den nya majoritetens budgetförslag som ska debatteras och beslutas i kommunfullmäktige den 12-13 december. Här finns hela budgetförslaget att läsa. 

– Vi tycker att det är ett ideologiskt bostadsexperiment som inte har slagit så väl ut.  I stället vill vi prioritera markanvisningar för bostadsrätter och hyresrätter, säger Anders Österberg.

Annons
Läs ocksåOmbildningsboom – kommunala hyresrätter ombildas för miljarder

Det blir även stopp för ombildning av hyresrätter till bostadsrätter inom allmännyttan enligt budgetförslaget.

– Målsättningen är att antalet hyresrätter inom allmännyttan ska öka i alla stadsdelar. Vi vill satsa på att bygga 3 500 nya hyresrätter, säger biträdande finansborgarrådet.

Läs också Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.