Annons

Stopp för energisatsning i miljonprogrammen

Nyheter Det blir inget miljardstöd till energieffektivisering i miljonprogramområden. På torsdagen föll förslaget i riksdagen som en följd av regeringens havererade budget.

Ett av den rödgröna regeringens viktigaste bostadspolitiska förslag var en storsatsning på att göra bostäderna i storstädernas miljonprogramområden energieffektivare. 1,7 miljarder skulle satsas, fördelat på 200 miljoner under 2015 och en halv miljard per år resten av mandatperioden. Det speciella stödet var bland annat tänkt att gå till fastighetsägare som sätter in värmeväxlare, energiglas och annat.

Men på torsdagen röstades motionen ner som en direkt följd av att regeringens budget inte gick igenom. I stället klubbades alliansens förslag för det aktuella utgiftsområdet.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Civilutskottet konstaterar att flera partier agerat motsägelsefullt  i frågan. Det gäller inte minst SD.

”Sverigedemokraterna – som sagt sig stödja förslaget om att införa ett bidrag till upprustning och energieffektivisering av miljonprogrammets bostäder – har genom att ge stöd till allianspartiernas budgetförslag medverkat till att ramen för utgiftsområde 18 fastställts på en sådan nivå att det i praktiken inte blivit möjligt att genomföra” skriver utskottet.

Annons
Läs också Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge” Miljardsatsning slutade i fiasko – här är Riksrevisionens dom Vätgas-el i Vårgårda dröjer - analys av risker blev en långkörare Energideklarationer för miljarder måste göras om – du får betala Energilagring i vätgas testas i miljonprogramshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.